Plastik i emballage – producentansvar og best practices

Plastik er populært at bruge til emballage, da det er et stærkt og holdbart materiale. Men plastikkens styrke er også dens svaghed – for hvad man skal gøre med det, når det har tjent sit formål som f.eks. transportemballage? Det er svært at sortere, genanvende og nedbryde, og findes derfor i dag overalt i naturen.

Der er generelt stort fokus på at minimere og optimere brugen af plastik. Fra 2025 kommer producentansvaret til at gælde alle virksomheder, der emballerer deres produkter. Det betyder, at virksomhederne bliver pålagt at betale for indsamling og genanvendelse af egen emballage. Men hvad kan du i din virksomhed gøre nu for at være på forkant? Hvad er de bedste løsninger på udfordringerne?

Dansk Initiativ for Etisk Handel inviterede til en morgenbriefing, der satte fokus på plastik i emballage – særligt i transport-emballage.

Mads Bisgaard, direktør og stifter af BRICPro præsenterede erfaring med at erstatte plastik i emballage til interiør og møbel-produkter og satte fokus på produkters holdbarhed og levetid.

Lisbet Hagelund, chefkonsulent i Dansk Erhverv forklarede, hvad din virksomhed bør vide for at være på forkant med lovgivning om producentansvar og satte fokus på transportemballage.

Louise Lerche-Gredal, direktør i Plastic Change satte spot på best practices og gav råd til hvordan man gennem innovation griber arbejdet an med omstilling fra plastik i emballage.

Dato: 23. marts 2021

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til kontakte Malene Autencio Skensved, mas@dieh.dk.

Leveløn i praksis - indsatser og dilemmaer

DIEH satte fokus på lønninger og hvorfor det er vigtigt, at virksomheder forholder sig til dette sammen med Ørsted, Global Living Wage Coalition, Fair Wear Foundation og 3F.

I produktionslande verden over er der stor forskel på de reelle leveomkostninger og den fastsatte minimumsløn – hvis sidstnævnte da overhovedet findes. Mange arbejdere bliver ikke betalt en løn, der kan dække basale behov for mad, husleje, sundhed, uddannelse, tøj, transport og uforudsete udgifter.

Men hvis man ønsker at sikre leveløn frem for minimumsløn – hvordan fastsættes denne, og hvordan kan virksomheder påvirke, om lønnen giver arbejderne ”anstændige levevilkår”?

Mødet var kun for medlemmer af DIEH

Dato: 5. marts
Tid: 09.00-11.00
Sted: 
Online

Due diligence og forfulgte uighurer i Kina - for offentlige indkøbere

Er de danske mundbind produceret ansvarligt?

Der har den seneste tid været flere oplysninger om risikoen for, at det etniske mindretal, uighurer, udsættes for tvangsarbejde i Kina. Det sker muligvis også i forbindelse med produktion af varer indkøbt af danske offentlige indkøbere. 

Dansk Initiativ for Etisk Handel inviterede i den forbindelse til et møde den 11. februar, hvor vi sammen med vores medlemmer og andre interesserede samler erfaringer og eksempler på, hvordan offentlige indkøbere konkret kan arbejde med ansvarlighed og processer for rettidig omhu (due diligence) generelt - og hvordan virksomheder i forhold til den aktuelle problematik omkring uighurer i Kina, kan håndtere deres ansvar i leverandørkæder.

På mødet kunne du høre oplæg fra

  • Region Syd, om deres due diligence indsats – før og efter DR bragte en historie om mistanke om tvangsarbejdende uighurer hos en underleverandør
  • OneMed, om deres leverandørstyring og opfølgning med producenter i Kina. 
  • Svenske SKL Kommentus, om deres omfattende opfølgning med leverandører vedrørende uighurerne i flere brancher og sektorer - og leverandørernes foreløbige respons.

Efter oplæggene faciliterede Sarah Dieckmann fra Dansk Initiativ for Etisk Handel dialog om, hvad offentlige indkøbere gør nu og på sigt, konkret og i forhold til generel due diligence – og muligheder for fremtidigt samarbejde.

Har du spørgsmål til mødet kan du kontakte Sarah Dieckmann, sd@dieh.dk

Dato: 11. februar

Møde i netværksgruppe for ansvarlige indkøb og CSR i Jylland og på Fyn

Deltagerne er nøglepersoner, som driver arbejdet med ansvarlige indkøb og CSR.

Fællesnævneren for deltagerne er ambitionen om at forbedre praksis inden for etisk handel samt ønsket om at dele erfaringer og viden med de andre deltagere.

Kontakt Sarah Dieckmann, hvis du vil vide mere om netværket

Dato: 9. februar

Se program her

Klimamål i forsyningskæden

Flere danske virksomheder øger nu ambitionerne og går fra egne interne klimamål til at have mål for reduktion af udledninger længere ude i værdikæden og stille krav til deres leverandører.

Arbejdet med værdikædens klimaaftryk er vitalt for den grønne omstilling, da størstedelen af udledningen for mange virksomheder ligger i værdikæden og ikke i egne aktiviteter.

Dato: 4. februar
Tid: 13.00-14.30
Sted: 
Online

Se eller gense webinaret, der er arrangeret i regi af Forum for Bæredygtige Indkøb, hvor Novo Nordisk og Ørsted fortæller om, hvordan de har grebet denne proces an, og hvordan deres leverandører har modtaget det.

Læs mere om de to virksomheders cases her

 
//-->