Nyheder

04-02-2021

Spot på VKH - nyt medlem i DIEH

Velkommen til årets første medlem i DIEH – brancheforeningen Dansk Vask-, Kosmetik- og Husholdningsindustri – i daglig tale VKH.

”Vi arbejder aktivt for at styrke de kendte allergi- og miljømærker og går forrest med udfasning af unødvendige tilsætningsstoffer. Endelig arbejder vi også for mere bæredygtig emballage og for bedre produktionsvilkår i Danmark”, fortæller chefkonsulent Kitt Bell Andersen blandt andet om VKHs arbejde.

Læs mere her om VKHs medlemskab af DIEH og hvorfor arbejdet med ansvarlig palmeolie er særligt interessant.

Læs mere her
16-12-2020

Er det etiske forbrug ved at blive mainstream? – antallet af certificerede varer stiger år for år

Vi møder ofte skepsis fra dem, som mener, at ’det etiske forbrug’ er og bliver en niche. Virkeligheden er dog, at flere forbrugere vælger etisk med pengepungen. Dette kan blandt andet ses ved, at certificerede varer i langt højere grad end tidligere lander i danskernes indkøbskurv, mens virksomhederne i stadig stigende grad anvender certificeringer som værktøj til at fremme ansvarlig indkøb og til at kommunikere, at varer er blevet ansvarligt produceret.

Læs mere her
07-12-2020

Grøn Transport i Værdikæden: Pjece med inspiration og gode råd

Transport er en fundamental forudsætning for global handel, og transport indgår i alle varers værdikæder – ofte i flere led i værdikæden. I løbet af efteråret har DIEH samlet mere end 60 repræsentanter fra virksomheder, organisationer og offentlige instanser til deling af viden og erfaringer i ’Temagruppen for grøn transport i værdikæden’ under Forum for Bæredygtige Indkøb. Sammen har vi diskuteret hvordan blandt andet drivmidler, standarder og indkøberens rolle kan være med til at skabe forandring i varetransporten.

Udbyttet af møderne er nu tilgængeligt for alle (indkøbere) i pjecen ”Grøn transport i værdikæden”, der blev lanceret på Forum for Bæredygtige Indkøbs årskonference. Her finder du gode råd til indkøb og inspiration i hele 16 inspirerende cases fra både indkøbere af transport, transportleverandører og større transportprojekter.

Læs mere her
03-12-2020

Her er DIEHs nye direktør

I et stærkt og bredt felt af ansøgere har bestyrelsen netop valgt en ny direktør for DIEH - Nanna Callisen Bang.

Jonas Engberg, formand for DIEHs bestyrelse, begrunder blandt andet valget af Nanna, der kommer fra en stilling som program- og souschef i Tuborgfondet, med, at "hun kommer med et stærkt engagement, et bankende hjerte for klima, miljø og social ansvarlighed og med mange års solid erfaring med tværsektorielt samarbejde, alliancer og partnerskaber på tværs af offentlige myndigheder, forskning, organisationer, fonde og det private erhvervsliv i Danmark og internationalt”.

DIEHs næstformand, Malene Thiele, ser også frem til samarbejdet med den nye direktør, der tiltræder den 4. januar 2020:

”Bæredygtighed og ansvarlighed er i de seneste år blevet en central del af forretningsmodellen for mange virksomheder, og i DIEH sættes deres erfaring og viden i spil på tværs af brancher og sektorer. Dermed har DIEH potentiale til at skabe en endnu større impact, end de enkelte aktører kan på egen hånd. Den opgave er Nanna den rette til at facilitere”

Mød Nanna i DIEHs officielle pressemeddelelse Ny direktør i DIEH: ”Vi skal styrke samarbejdet for en mere ansvarlig og bæredygtig handel”

Læs også Altingets portræt Ny DIEH-direktør: "Mit hjerte har altid banket for bæredygtighed"

27-11-2020

Spot på Simple Feast – nyt medlem i DIEH

I oktober kunne DIEH byde velkommen til Simple Feast som nyt medlem i DIEH. Simple Feast leverer måltidskasser og andet mad i Danmark, Sverige og USA – alt sammen plantebaseret.

”Simple Feast er sat i verden for at gøre det nemt at spise plantebaseret og sætte en ny standard som en del af et bæredygtigt fødevaresystem”, fortæller Sustainability Research Coordinator, Christina Hjelm.

Læs mere her
25-11-2020

Lancering af oplysningskampagnen #værdifuldvanilje

Det sidste halve år har duftet af vanilje hos DIEH, og vi er nu lancerer vi endelig vores oplysningskampagne om verdens næstdyreste krydderi. Til den velduftende vanilje hører en skyggeside, som ofte er forbundet med børnearbejde, gældsspiraler, korruption og væbnede røverier. Med kampagnen arbejder vi for at nå nye målgrupper via artikler, debatindlæg, kortfilm, opskrifter, kampagneposters, go-cards og en digital konkurrence, når vi fortæller om forholdene i vaniljebranchen og om, hvordan man som både ansvarlig virksomhed og ansvarlig forbruger kan bidrage til anstændige arbejdsforhold for udsatte arbejdere.

Det bliver bl.a. muligt at møde en bevæbnet vaniljevagt, der beskytter det værdifulde krydderi mod tyveri, en kvindelig vaniljearbejder, der med sit nye job kan sende sine børn i skole, en selvstændig vaniljebonde, der har fået stjålet vanilje 25 gange og en tysk ph.d., der nu arbejder for at producere vanilje med respekt for både mennesker og miljø.

Læs mere her
23-11-2020

Pressemeddelelse: Ny dansk alliance med 30 danske virksomheder, organisationer og myndigheder går sammen til kamp mod afskovning fra palmeolie.

Fælles indsats vil gøre det nemmere for danskerne at undgå at bidrage til fældning af regnskov, når de køber ind
23. november 2020

30 toneangivende danske virksomheder, organisationer og myndigheder er gået sammen og lancerer i dag Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie. Alliancen skal i fællesskab gennem et forpligtende samarbejde sikre brug af ansvarligt produceret palmeolie i Danmark samt bidrage til fremdrift mod ansvarlig produktion globalt. Alliancen er faciliteret af Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH).

Et unikt samarbejde
Den nye alliance er en fælles indsats for at bidrage til at komme problemerne bag palmeolieproduktionen til livs. Alliancen er stiftet ud fra det udgangspunkt, at vi kan nå mere gennem samarbejde på tværs af aktører end enkelte aktører hver for sig. Alliancen vil hjælpe danske virksomheder og gøre arbejdet med at sikre ansvarlig palmeolie nemmere. Derudover vil alliancen arbejde for at fremme dialog og debat blandt danske interessenter samt oplyse forbrugerne om palmeolie og bæredygtighed.

Læs mere her
16-11-2020

Spot på warfair - nyt medlem i DIEH

I oktober kunne DIEH byde velkommen til virksomheden warfair, som er etableret for at fremme handel med produkter fra konfliktramte lande.

- Vi startede warfair for et år siden, fordi vi tror på handel som et værdifuldt redskab til at forandre verden. Og fordi jeg igennem min karriere har oplevet, hvordan folk i konfliktlande bliver ramt dobbelt hårdt på deres eksistensgrundlag, når der ikke er nogen, der tør handle med dem, fortæller stifter Christian Friis Bach.

Læs med her, når vi taler med Christian Friis Bach om udfordringerne i at insistere på at handle med dem, de andre ikke vil handle med, vigtigheden af due diligence, når verdens bedste granatæbler er fra Helmand, og ikke mindst, hvorfor han med smil siger, at ”DIEH ødelægger på mange måder warfairs arbejde”.

04-11-2020

Blockchain beyond the hype: Lessons learned

Last week we had the honour of learning about how companies can use blockchain technology in the supply chain from the expertise of Leontien Hasselman-Plugge, CEO at SIM, Simon Bager, PhD at University of Louvain, and Christina Singh, consultant at COWI. Blockchain however is no silver bullet and the concept needs some nuancing to understand its true potential! Click 'læs mere her' to read some of the lessons learned.

Læs mere her
03-11-2020

Mød årets finalister til prisen Verdens Bedste Indkøber 2020 – og vær med når vinderen kåres

For andet år i træk uddeles prisen som Verdens Bedste Indkøber til en offentlig institution, virksomhed eller organisation, som har arbejdet med at bidrage til ét eller flere af Verdensmålene gennem deres indkøb.

Prisen uddeles på årskonferencen for bæredygtige indkøb d. 5. november. De tre finalister til årets pris som Verdens Bedste Indkøber giver god inspiration til, hvordan indkøbere kan arbejde med verdensmålene gennem strategier, udbudskrav og miljømærkepolitik. Læs mere om de tre finalister her, som i år er Gladsaxe Kommune, Region Midtjylland, Indkøb & Medicoteknik (I&M) og Københavns Kommune, Team Bæredygtige Indkøb i Økonomiforvaltningen.

Læs mere her
16-10-2020

Lovpligtig due diligence: Ikke et spørgsmål om - men hvordan

Er vejen frem for at løse udfordringerne på menneskerettigheds- og miljøområdet i globale værdikæder en national lov om obligatorisk due-diligence (nødvendig omhu)? Eller bør man hellere vente på et direktiv eller en forordning fra EU? Det var et af de centrale spørgsmål ved en international konference om ansvarlig virksomhedsadfærd den 30. september, som DIEH var medarrangør på. En ting var dog klar: Det er ikke længere et spørgsmål om der kommer regler for lovpligtig due-diligence, men snarere hvordan de skal udformes.

Læs mere her
14-10-2020

Mod en ny alliance for ansvarlig palmeolie

Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) tog i september sammen centrale danske interessenter de første skridt mod en ny samlende dansk indsats, der gennem et forpligtende samarbejde skal sikre ansvarlig brug af palmeolie i Danmark. Det skete da DIEH d. 21. sept. sammen med DI, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer, De Samvirkende Købmænd, Kosmetik- og Hygiejnebranchen, Brancheforeningen for dansk Vask-, Kosmetik- og Husholdningsindustri (VKH), WWF-Verdensnaturfonden, 3F, NEPCon, Miljø- og Fødevareministeriet og en række virksomheder afholdt dialogmøde om et nyt samarbejde under overskriften Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie.

Initiativet har som mål at skabe fremdrift mod ansvarligt produceret palmeolie, blandt andet for at sikre at palmeolieproduktionen ikke bidrager til afskovning. Alliancen sigter primært mod at den palmeolie, der importeres til og anvendes i Danmark er ansvarlig produceret, men det er også ambitionen at drive udviklingen på Europæisk og globalt plan hen mod mere ansvarligt produceret palmeolie.

Læs mere her
12-10-2020

Direktør til Dansk Initiativ for Etisk Handel

DIEH søger ny direktør.

Vil du stå i spidsen for arbejdet med ansvarlige og klimavenlige globale værdikæder i Danmarks stærkeste medlemsorganisation på området?

Har du politisk tæft, internationalt udsyn, viden om og strategisk sans for de muligheder, der ligger i, sammen med en bred kreds af helt centrale interessenter og aktører, at adressere de enorme udfordringer verden står overfor, gennem bæredygtige indkøb og ansvarlig virksomhedsadfærd?

Har du flair for og erfaring med motiverende ledelse og kan du løfte en vigtig dagsorden – i samarbejde med et sekretariat, godt 100 medlemmer og endnu flere samarbejdspartnere?

Så er det dig, vi gerne vil have som ny direktør for Dansk Initiativ for Etisk Handel, da vores nuværende direktør, Mikkel Stenbæk Hansen, har valgt at søge nye udfordringer. 

Er det dig vi søger eller kender du en kvalificeret kandidat? Læs mere og søg stillingen her.

07-10-2020

Challenges and opportunities with cotton sourcing – going local

"It is no great surprise that the global textile industry is facing many challenges with hyper-globalized supply chains and production. At the same time, consumer-demand for responsibly produced goods is increasing every day".

I anledning International World Cotton Day den 7. oktober sætter DIEH fokus på udfordringer og muligheder i den globale bomulds- og tekstil industri. Læs med her, hvor vi dykker ned i potentialet for at vælge en lokalt forankret værdikæde i Etiopien.

DIEH arbejder med at styrke bomuldsbønder, landarbejdere og fabriksansatte i Etiopiens bomuldsindustri på Bottom UP! projektet sammen med en række internationale partnere.

Læs mere her
23-09-2020

Spot på Tænketanken Frej – nyt medlem i DIEH

I august kunne DIEH byde velkommen til endnu et nyt medlem: Tænketanken Frej, der arbejder for ”at skabe et stadigt mere bæredygtigt fødevaredanmark”.

For Frej er bæredygtighed en løbende proces uden et endemål. 

- Et af vores hovedbudskaber er, at der ikke er et endemål for bæredygtighed, men det handler om, at man som organisation, virksomhed og person hele tiden sætte nye mål for, hvordan man vil bidrage stadigt mere positivt til verden, siger Marie-Louise Boisen Lendal, medstifter og direktør i Frej.

Læs mere her
04-09-2020

DIEH medunderskriver fælles erklæring om due diligence lovgivning i EU

Sammen med DIEHs søsterorganisationer i Storbritannien og Norge samt en række andre internationale aktører er DIEH medunderskriver på en fælles erklæring om EU lovgivning om menneskerettigheder og miljø.

Gruppen af medunderskrivere inkluderer flere store multinationale virksomheder med en samlet årlig omsætning på næsten 350 milliarder euro. Flere underskrivere har gennem tidligere erklæringer og igangværende kampagner også støttet opfordringer til obligatorisk due diligence på nationalt niveau.

DIEH afholder sammen med Amnesty International Danmark, Folkekirkens Nødhjælp, Global Compact Network Danmark, Institut for Menneskerettigheder og 92-gruppen en international konference omkring due diligence-lovgivning d. 30. september 2020.

Læs hele erklæringen her

Læs også DIEHs artikel Er vejen til ansvarlige værdikæder brolagt med lovgivning?

28-08-2020

Stor tilslutning til Dansk Alliance for Ansvarlig Soja

Samarbejdet omkring at skabe afskovningsfri og ansvarlig soja-import til Danmark er blevet yderligere styrket. Dansk Alliance for Ansvarlig Soja har budt velkommen til hele tre nye medlemmer: fødevareproducenten HK Scan, tænketanken Frej og grovvareselskabet og soja-importør DLG.

Læs mere om de nye medlemmer her

24-08-2020

Er vejen til ansvarlige værdikæder brolagt med lovgivning?

Én af de mest bemærkelsesværdige konklusioner fra DIEHs medlemsrapportering i år er, at virksomhedsmedlemmerne oplever, at etisk handel er prioriteret højere fra politisk hold. 

Men ét er mulighed for lovgivning, noget andet er, hvordan den skal udformes. Flere europæiske lande har allerede vedtaget lovgivning om virksomheders samfundsansvar, og i flere lande arbejder man på at fremsætte tilsvarende lovgivning.

Blandt andet har lovgivning omkring due diligence været på dagsordenen flere gange – både herhjemme og i EU. Men hvad er due diligence, og hvad betyder det for virksomhederne? Det skrev DIEH en artikel om på csr.dk. Du kan også læse artiklen her

07-05-2020

DIEH udarbejder rapport til Miljø- og Fødevareministeriet

Hos DIEH har vi udarbejdet denne rapport til Miljø- og Fødevareministeriet om, hvordan Danmark kan arbejde for, at EUs handelsaftaler bliver mere miljøvenlige. Rapporten er udarbejdet med input fra en lang række interessenter og eksperter.

Vi håber, rapporten kan være til stor inspiration for ministeriets videre arbejde og sikre en grønnere vej for international handel.

05-05-2020

Her er DIEHs nye formandskab

Det er med stor glæde og stolthed, at vi kan præsentere DIEHs nye formandskab, efter at bestyrelsen har konstitueret sig. Formandskabet består som noget nyt af en formand og to næstformænd.

Christian Rask-Jepsen fra Reitan Distribution/Rema1000 fortsætter som næstformand, og Malene Thiele fra Dansk Erhverv er valgt som den anden næstformand. Som ny formand har bestyrelsen valgt Jonas Engberg fra CARE.

"Et stærkt formandskab, som tilsammen er et godt billede på det multistakeholder-samarbejde, som er kernen i DIEH", siger Mikkel Stenbæk Hansen.

Læs mere om Jonas, Malene og Christians visioner for etisk handel, DIEH og formandskabet

04-05-2020

EU-Kommissionen vil fremsætte forslag til due diligence-lovgivning i 2021

I en tale den 29. april 2020 bekendtgjorde EU-kommissær for DG-Justice, Didier Reynders, at EU-Kommissionen senest i 2021 vil fremsætte et forslag om lovpligtig due diligence (nødvendig omhu). Den lovpligtige tilgang til nødvendig omhu skal bidrage til, at kortsigtet vækst ikke sker på bekostning af arbejdstager- og menneskerettigheder eller påvirker miljøet negativt.

Retskommissær Didier Reynders slog fast, at en bred undersøgelse blandt mere end 600 interessenter har gjort det helt klart, at frivillige initiativer med henblik på at adressere menneskerettighedsforseelser og trusler mod klima og miljø ikke har skabt tilstrækkelige ændringer i virksomhedernes opførsel.

Læs mere her
06-04-2020

Debatindlæg: Covid19-krisen rammer dem, der producerer vores varer

Den globale covid-19 pandemi har bragt verden i en ekstraordinær situation, der berører os alle. Mens detailhandlere og andre virksomheder lukker butikker og kæmper for at holde deres forretning oven vande, påvirkes folk i den anden ende af leverandørkæden også i stigende grad, idet arbejdstagere i store tal oplever afskedigelser og en erodering af livsgrundlaget. Mere end nogensinde kræver denne nødsituation en anerkendelse af den tætte gensidige afhængighed i vores globale leverandørkæder.

Covid-19-pandemien afslører sårbarheden i ​​vores globale økonomiske model og tester i øjeblikket vores evne til at reagere kollektivt og i solidaritet. Vi må derfor også huske, hvordan pandemien påvirker livet for de millioner af kvinder og mænd verden over, der arbejder på tværs af vores internationale leverandørkæder og som producerer vores mad, tøj, elektronik, medicin og meget mere – ofte uden et socialt sikkerhedsnet, som vi kender det fra Danmark.

Læs mere om, hvad vi kan gøre for at afbøde de allerværste slag for nogle af de mest udsatte arbejdere, og hvordan vi skal bruge krisen til at retænke vores værdikæder og anerkende ansvaret for dem, der i de yderste led fremstiller, forarbejder og producerer vores varer i det debatindlæg, DIEH har på Altinget her.

03-04-2020

Webinar: COVID-19 i værdikæden - hvad betyder det for etisk handel?

Det spørgsmål diskuterede vi, da DIEH fredag inden påske slog de virtuelle døre op for både virksomheder, fagbevægelse, offentlige instanser, brancheorganisationer og virksomheder med henblik på at diskutere risici, udfordringer og muligheder for etisk handel i lyset af situationen med corona.

Der er ingen tvivl om, at de globale værdikæder er under enormt pres som følge af corona-virusset og lockdown verden over, og at følgerne af krisen vil fortsætte en rum tid endnu.

På baggrund af den aktuelle corona-krise fik vi bl.a. perspektiver fra Anne Mette Lauersen, der delte Legos strategi, Marie Serup fortalte om H&Ms krisetiltag, Nikolai Klausen fra brancheorganisationen WEAR/Dansk Erhverv bidrog med en status på særligt sårbarhederne i tekstilbranchen i forbindelse med COVID-19, og Jesper Nielsen fra 3F gav indblik i de mange udfordringer, der er forbundet med arbejdernes rettigheder i de globale værdikæder i lyset af corona-virusset.

Læs mere og se udvalgte take-aways fra mødet her, som kan være brugbare i krisetid og som giver mulighed for handling her og nu.

02-04-2020

Hvem skal vinde verdensmålsprisen 2020?

2030-panelet uddeler for andet år i træk verdensmålsprisen til mennesker, der yder en ekstra indsats og går forrest i arbejdet med målene. Med indgangen til det nye årti, tog vi hul på det, som FN kalder decade of action eller på dansk: Verdensmålenes årti.

Med ti år tilbage, inden målene skal være indfriet, har vi mere travlt end nogensinde før, hvis vi skal sikre bæredygtig udvikling for fremtidige generationer, og det kræver handling nu! Derfor uddeler 2030-panelet Verdensmålsprisen for at sætte fokus på personer, der gør en forskel i arbejdet med at nå Verdensmålene.

Prisen er inddelt i tre kategorier, så du har mulighed for både at nominere en, der gør en forskel lokalt, nationalt eller globalt.

Du kan læse mere om de tre kategorier og samtidig nominere til verdensmålsprisen frem til 7. maj via linket her.

Den 20. maj offentliggøres de nominerede, og du kan herefter stemme på din favorit til prisen frem til den 7. juni.

Verdensmålsprisen er indstiftet af 2030-panelet, der understøtter 2030-netværkets arbejde med Verdensmålene og bæredygtig udvikling.

26-03-2020

Kvinder har problemer på tekstilfabrikkernes gulve i Etiopien

Kvinder bag symaskinerne på de etiopiske tekstilfabrikker mangler ofte basale livsfærdigheder og viden om egne rettigheder, og det fører i flere tilfælde til seksuelle overgreb, seksuel tvang og uønskede graviditeter.

Beredu Tesema, der er ligestillingsekspert hos Solidaridad International, fortæller, hvordan kurser i køn, ligestilling og personlige rettigheder styrker kvinderne og samtidig gavner fabrikkerne, når hun via projektet BOTTOM UP!, som DIEH er projektpartner på, arbejder for, at den etiopiske tekstilindustri bidrager til en bæredygtig udvikling i det etiopiske samfund i stedet for at blive til et kampløb mod bundet på bekostning af menneske- og arbejdstagerrettigheder.

Læs mere om forholdene for kvinderne på tekstilfabrikkerne i Etiopien og Beredu Tessemas arbejde i artiklen på Globalnyt her.

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->