04-12-2009

Etik og produktion af kloakdæksler

Dansk Initiativ for Etisk Handel afholdte den 3. december 2009 et velbesøgt seminar i samarbejde med SKI og Frederiksberg Kommune på Frederiksberg Rådhus. Blandt oplægsholderne var det norske Initiativ for Etisk Handel, der fortalte om hvor langt man er kommet med udarbejdelse og implementering af en vejledning om etiske krav i offentlige indkøb.

Det norske initiativ for etisk handel fremhævede en ny sag i Norge, hvor Norwatch for nyligt har haft fokus på produktionen af kloakdæksler. Dette udsprang af en FinnWatch rapport, som blev publiceret i august 2009. Det har vist sig, at de tre norske leverandører af kloakdæksler, som leverer til det offentlige i Norge importerer fra underleverandører i Kina og Indien, hvor man ikke har stillet krav til eksempelvis arbejdssikkerhed, og hvor de generelle arbejdsforhold ofte er ekstremt dårlige. Arbejderne står blandt andet i bar overkrop uden sko og arbejder med flydende metal.

Problemstillingen er ikke ny, og i november 2007 rapporterede New York Times fra New Delhi om forfærdelige forhold hos leverandører i Indien, der leverede til brug i New Yorks gader. Her var argumentet fra New Yorks administration, at man af den pågældende stat lovpligtigt skal købe det billigst mulige produkt.

Tilbage i Norge kan en af de norske leverandører som Norwatch talte med meddele, at det de leverer til norske kommuner produceres i Norge, hvorimod de produkter som importeres fra underleverandører i udviklingslande leveres til andre nordiske lande.

Se artikel og videoklip fra New York Times

Læs artikel fra Norwatch
 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->