24-10-2013

I dag - Et halvt år siden Rana Plaza styrtede sammen

I dag er det et halvt år siden Rana Plaza styrtede sammen. Rana Plaza var en otte etagers høj bygning, som bl.a. husede 5 tekstilfabrikker med omkring 3900 ansatte (der er usikkerhed om det eksakte tal). 1131 mennesker omkom og endnu flere blev kvæstet, hvor af nogen så alvorligt, at de er invalideret for resten af livet og aldrig kommer i arbejde igen.

Ulykken fik et enormt fokus i den vestlige verden, da det viste sig, at fabrikkerne i bygningskomplekset leverede til flere vestlige brands, herunder også danske.

En række initiativer på såvel nationalt som internationalt niveau er siden blevet etableret.

Læs mere herom nedenfor.

Den 17. maj indgik den danske regering og den danske tøj- og tekstilbranche partnerskab for ansvarlig tekstilproduktion i Bangladesh. Udviklingsminister Christian Friis Bach og daværende handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr, repræsentanter fra den danske fagbevægelse, erhvervsorganisationer, folkelige foreninger og hovedparten af den danske tøj- og tekstilbranche indgik en aftale om at arbejde sammen for at forbedre forholdene for tekstilarbejderne i Bangladesh.

Partnerskabet sætter fokus på tekstilarbejdernes rettigheder og sikkerhed, grønnere produktion og øget gennemsigtighed i danske virksomheders leverandørkæder. 35 partnere, herunder 17 danske virksomheder, 1 danskejet producent i Bangladesh, 4 danske erhvervsorganisationer, som dækker hovedparten af den danske tøj- og tekstilbranche, en række danske ngo’er og fagforeninger, samt repræsentanter fra Udenrigsministeriet (Danida, Eksportrådet, den danske ambassade i Dhaka) og Miljøstyrelsen deltager i dag i partnerskabet.

Læs partnerskabets statusrapport her

Der er rigtig mange initiativer i gang på internationalt niveau, og der ligger en stor opgave i at koordinere disse initiativer. Vi har forsøgt her at give et overblik i dette sammendrag.

Læs sammendraget her
 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->