03-11-2009

Dialogmøde om Bananas!

Bananas! er en svensk-dansk dokumentarfilm om en retssag mod fødevaregiganten Dole omkring benyttelse af det forbudte pesticid DBCP i forbindelse med deres bananproduktion i Nicaragua tilbage i 70'erne. Advokaterne, der repræsenterer nicaraguanske arbejders sag ved den pågældende retssag, søger at påvise, at man brugte pesticiderne, selvom firmaet vidste, at stoffet var forbudt og kunne være skadeligt for medarbejderne. Efterfølgende har Doles advokater arbejdet hårdt på, at få stoppet visningen af filmen. I danmark bliver filmen i første omgang vist på Cph:Dox i København fra den 6. november til den 15. november 2009. 

DIEH lånte filmen af Magic Hour Films, som har været koproducer på Bananas! og afholdte den 30. oktober 2009 et dialogmøde for medlemmerne med fokus på at debattere nogen af de problemstillinger, som filmen fremsætter. På mødet deltog repræsentanter fra DIEHs forskellige medlemsgrupper; fagbevægelsen, folkelige organisationer og erhvervslivet.

Filmen giver anledning til en dybdegående diskussion om nogen meget centrale problemstillinger, som blev fokus for dialogmødet.

Hvorledes kan/bør man holde en virksomhed juridisk ansvarlig for konsekvenser som eksempelvis sygdomme forårsaget af sprøjtemidler, som arbejdere har været i kontakt med for over 30 år tilbage?

Deltagerne til dialogmødet mente, at virksomheder bør være forpligtet til at bidrage til at informere og uddanne leverandørernes medarbejdere omkring sundhedsfaren og konsekvenser ved brug af pesticider samt brugen af det rette sikkerhedsudstyr. Derudover er der et stort behov for styrkelse af lokale fagbevægelser og offentlige kontrolsystemer, som kan repræsentere og oplyse arbejderne om deres rettigheder samt varetage klager og erstatningskrav ved brud på arbejdssikkerhed - og sundhed.

Men et andet væsentligt spørgsmål, er hvordan håndterer man en sådan sag som dansk virksomhed, der aftager Dole produkter, når Dole ud af til fremstår social ansvarlig med tredjeparts certificeringer på plads, programmer om forbedringer af nærmiljøet lokalt i leverandørlandene, medarbejderprogrammer, miljøprogrammer m.m. og desuden afviser alle anklager mod dem?

DIEH anbefaler at information, viden og dialog skal danne grundlaget for fremadrettede handlinger. I DIEH vil man lægge op til en dialog med Dole, for at få bedre indblik i problemstillingerne og høre, hvor de selv mener ansvaret ligger i forhold til de mange beskyldninger mod dem. Dole er en del af mange danske virksomheders leverandørkæde, og det er derfor vigtigt at en åben dialog danner grundlaget for ens videre vurdering af hvilke aktive tiltag, der skal sættes i gang.
 
Læs mere om filmen på www.bananasthemovie.com

For spørgsmål om visning af film kontakt www.magichourfilms.dk

Se program for dokumentarfilmsfestivalen på www.cphdox.dk

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->