19-06-2009

Dårlige arbejdsforhold på Nike's fabrikker i Vietnam

Forbrugerrådets blad TÆNK beretter på deres hjemmeside om elendige arbejdsforhold på skogiganten Nikes fabrikker i Vietnam. Hverdagen for de ansatte er præget af lave lønninger og utiltrækkeligt sikkerhedsudstyr, der blandt andet fører til henlbredsproblemer såsom hovedpine og åndedrætsbesvær.

TÆNK dokumenterer desuden, at flere ansatte hos en af Nikes leverandører er blevet truet og chikaneret, efter at have strejket for at få en højere løn. Efterfølgende er lederne af strejken fyret og sat under overvågning af politiet.

I Vietnam er strejker forbudt, med mindre de er arrangemeret af den statslige fagbevægelse, der er domineret af det regerende kommunistparti. Det har i adskillige år betydet et begrænset antal strejker, men siden 2006 har Vietnams økonomi været overophedet, hvorfor ansatte på især udenlandsk ejede virkeomheder nedlægger arbejdet, skriver TÆNK.

I DIEH arbejdes der i øjeblikket på en leverandørhåndbog, som medlemmerne kan bruge i forhold til deres leverandører i Vietnam (foruden en til Kina, Bangladesh, Indien og Tyrkiet). Leverandørhåndbogen omhandler blandt andet leveløn, sikkerhedsforhold og andre arbejdstagerrettigheder, som er en del af de kritikpunkter, der rejses af forholdene på skofabrikkerne i Vietnam.

Hør indslag på DR P1 Radioavisen kl. 6.00 den 19.6.2009

 

Læs artiklerne på Tænks hjemmeside
 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->