08-02-2019

Anklager om udnyttelse på Malaysias gummihandskefabrikker

Internationale medier har siden slutningen af 2018 rapporteret om krænkelser af arbejdstagerrettigheder på fabrikker i Malaysia, der producerer medicinske gummihandsker til blandt andet det europæiske marked.

Fabrikkerne leverer eksempelvis til Storbritanniens sundhedsvæsen og helse- og dagligvarebranchen i Norge, og de eksporterer samlet til i alt 195 lande over hele verden. Det britiske medie The Guardian har talt med arbejdere hos fabrikanterne Top Glove og WRP, der begge leverer til det britiske sundhedsvæsen NHS.

Migrantarbejdere på fabrikkerne fortæller, at de udsættes for tvunget overarbejde, får frataget deres pas og tilbageholdt deres løn. Det sker, selvom NHS har en code of conduct, der skal forebygge tvangsarbejde og moderne slaveri.

Alene Top Glove har flere end 11.000 migrantarbejde ansat fra blandt andet Nepal, Bangladesh, Myanmar og Indien. Migrantarbejdere fra disse lande udgør en stor del af arbejdstyrken i flere af Malaysias sektorer fra plantager til byggeri og produktion. I alt arbejder der et sted mellem 2 og 4 millioner migrantarbejdere i Malaysia. Tallene er til dels uklare, fordi mange arbejder illegalt.

Flere arbejdere fortæller, at de arbejder mere end det tilladte ifølge malaysisk lovgivning. Ydermere har mange af migrantarbejderne gæld til agenter, der har skaffet dem de pågældende stillinger i Malaysia. I denne sårbare position udtaler flere arbejdere, at de ikke ønsker at stå frem af frygt for at miste det job, som deres økonomiske situation afhænger så meget af. Således fanges arbejderne i gældsspiral, beretter The Guardian.

Top Gloves ledelse tager afstand fra disse metoder og lover, at de ikke vil acceptere, at deres leverandører af arbejdskraft udnytter arbejdere på denne måde. I tilfældet med WRP har der været eksempler på, at migrantarbejdere har fået tilbageholdt lønninger i månedsvis. WRP afviser beskyldningerne.

I kølvandet på historierne har Malaysias regering, der sidste år blev valgt med løfter om reformer, lovet at forbedre forholdene for migrantarbejdere. Den malaysiske minister for Human Resources M. Kulasegaran har udtalt, at det først og fremmest er virksomhederne i landet, der skal sikre sig, at arbejdstagerrettighederne overholdes. Ministeren foreslog i december at tilbageholde 20 % af migrantarbejdernes løn for at stoppe dem i at forlade landet – et forslag, der er blevet kritiseret flere steder fra. I forlængelse af den konkrete sag har regeringen igangsat en undersøgelse af Top Glove, og udtalt, at de vil se nærmere på andre fabrikker. Som reaktion på sagen har en række multistakeholder-initiativer sendt et brev til den malaysiske regering.

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig