11-02-2009

Dun plukkes fra levende gæs og ænder

Svensk TV afslørede søndag aften, hvordan en ungarnsk leverandør af dun og fjer til dyner, der blandt andet sælges i Jysk og Dan-Bo Møbler, plukker dyrene for fjer, mens de endnu er i live. Denne praksis er yderst smertefuld for dyrene og er derfor ikke tilladt ifølge Europarådets anbefalinger om gæs og ænder. Danmark har skrevet under på Europarådets anbefaling, men det er der andre medlemslande, der ikke har.

Da det svenske TV hold i udsendelsen går undercover og agerer potentiel køber, tilbyder den ungarnske leverandør at lyve om, at fjerene stammer fra levende gæs. Han tilbyder desuden at holde et møde om at lave falske dokumenter, hvoraf det fremgår, at dunene og fjerene stammer fra et slagtehus. I langt de fleste tilfælde finder plukning af gæs og ænder sted efter fuglene er slagtede, så dyrene ikke lider.

Dyrenes Beskyttelse fordømmer i skarpe vendinger den ungarnske leverandørs behandling af dyrene i BT: "Det er dybt forkasteligt, at man plukker den naturlige fjerpragt af levende dyr. Og når en producent tilbyder at lave falske papirer, så er det ikke bare kriminelt. Det viser også, at garantierne intet er værd,"siger vicedirektør Lars Holmgaard Knudsen til BT.

Både Jysk og dyneproducenten Dykon lover, at der ikke er fjer fra levende gæs i deres dyner. Kommunikationschef i Jysk, Jonas Schrøder, siger til BT, at han ikke længere tør give en garanti. Dykon har på den anden side foreløbigt valgt at stole på  leverandøren, men udtaler samtidig til BT: "Men det er højst uheldigt, hvis han har tilbudt falske dokumenter. Vi har en kontrakt, hvor de garanterer, at fjerene stammer fra et gåseslagteri. Men jeg kan nu se, at det ikke er nok. Derfor vil vi også nu til selv at lave kontroller", siger direktør Peter Petersen.

Link til DYKON A/S pressemeddelelse:

http://www.dykon.dk/
 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->