31-10-2019

Nyt Forum for fair og bæredygtig handelspolitik

Udenrigsminister Jeppe Kofod lancerede 29. oktober ”Forum for fair og bæredygtig handelspolitik”. Det nye forum består af erhvervsorganisationer, fagbevægelsen, civilsamfund og eksperter, der skal give regeringen inspiration til en handelspolitik der er fair, bæredygtig og bidrager til verdensmålene. DIEH er repræsenteret i forummets kernegruppe.

Som ministeren skriver i en kronik om forummet, skal det give input til en handelspoltik, der balancerer frihandelens fordele med risikoen for et kapløb mod bunden:

”For jo, handel skaber vækst og velstand, der hvor produktionen er mest effektiv. Men fri handel kan også føre til, at produktion flyttes til lande med de dårligste arbejdstagervilkår, miljøstandarder og høje CO2-udledninger. Det er et uacceptabelt kapløb mod bunden.”

Baggrunden er, at den regelbaserede verdenshandel er under stort pres. WTO er blevet en strategisk kampplads i handelskrigen mellem USA og Kina. Trump-administrationen blokerer for udnævnelsen af nye dommere til WTO’s appelorgan, den hidtidige ”dommer” inden for international samhandel, risikerer at være uden funktion til december. Derfor er der behov for, at den danske regering er en aktiv spiller og kommer med konkrete indspil i debatten om, hvordan den internationale samhandel skal styres.

Kernegruppen inkluderer også Dansk Erhverv, DI, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Danske Rederier, Københavns Universitet, Landbrug & Fødevarer, SMV Danmark og 92-gruppen.

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->