03-04-2020

Webinar: COVID-19 i værdikæden - hvad betyder det for etisk handel?

Det spørgsmål diskuterede vi, da DIEH fredag inden påske slog de virtuelle døre op for både virksomheder, fagbevægelse, offentlige instanser, brancheorganisationer og virksomheder med henblik på at diskutere risici, udfordringer og muligheder for etisk handel i lyset af situationen med corona.

Der er ingen tvivl om, at de globale værdikæder er under enormt pres som følge af corona-virusset og lockdown verden over, og at følgerne af krisen vil fortsætte en rum tid endnu. Ingen har løst corona-krisen, før alle har løst den, og den vil ramme særligt hårdt i udsatte lande, hvor både sundhedssektoren og den sociale sikring er svag.

På webinaret drøftede vi den vanskelige tid, vi står i nu og ikke mindst den svære tid, vi går i møde, med henblik på at dele udfordringer, brugbare erfaringer og inspiration på tværs af sektorer. Anne Mette Lauersen delte Legos perspektiv og strategi, Marie Serup fortalte om H&Ms krisetiltag, Nikolai Klausen fra brancheorganisationen WEAR/Dansk Erhverv bidrog med en status på særligt sårbarhederne i tekstilbranchen i forbindelse med COVID-19, og Jesper Nielsen fra 3F gav indblik i de mange udfordringer forbundet med arbejdernes rettigheder i de globale værdikæder i lyset af corona-virusset.

Udfordringerne er mange, og de er forskellige på tværs af brancher og værdikæder. Herunder findes udvalgte take-aways fra mødet, der kan være brugbare i krisetid og som giver mulighed for handling her og nu:

  • Skab overblik over lokale forhold i hver enkelt leverandørland
  • Målret indsatsen nyeste udviklinger og hold dig opdateret
  • Vær opmærksom på arbejdernes forhold og rettigheder ved øget/ændret/reduceret produktion
  • Samarbejd på tværs af CSR-afdelinger og indkøbsafdelinger
  • Hav fokus på særligt udsatte arbejdere som eksempelvis migrantarbejdere
  • Vær opmærksom på afledte risici som øget seksuel vold/tvang i forbindelse med eksempelvis karantæne på arbejdspladsen
  • Spred risici og belastninger mellem arbejdere, så ingen belastes mere end højest nødvendigt
  • Lokale fagforeninger og eller lokale organisationer kan være supplement til audits eller besøg, der aflyses grundet COVID-19
  • Brug evt. arbejdspladsen til at sikre vidensdeling og reelle fakta i forbindelse med corona-virusset
 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->