16-11-2020

Spot på warfair - nyt medlem i DIEH

I oktober kunne DIEH byde velkommen til virksomheden warfair, som er etableret for at fremme handel med produkter fra konfliktramte lande.

-Vi startede warfair for godt et år siden, fordi vi tror på handel som et værdifuldt redskab til at forandre verden. Og fordi jeg igennem min karriere har oplevet, hvordan folk i konfliktlande bliver ramt dobbelt hårdt på deres eksistensgrundlag, når der ikke er nogen, der tør handle med dem, fortælle stifter Christian Friis Bach.

Og når man bevidst vælger at handle med såkaldte højrisikolande som Yemen, Afghanistan og Somalia, stiller det store krav til due diligence og transparens i egen organisation og værdikæder.  Derfor har det været helt afgørende for Friis Bach, at man i warfair for alle produkter har udarbejdet grundige og tilgængelige due diligence-processer.

 

Uafhængig Etiske Komite med til at sikre due-diligence

- Due diligence er det, vi lever af. Det er vores troværdighed og sikkerhed, fortæller Christian Friis Bach om grundfundamentet for at arbejde med at importere varer fra konflikt- og krigshærgede lande, og uddyber

- Vi skal sikre, at der er styr på værdikæden, og at der ikke er korruption, skadelige miljøstoffer og børnearbejde, men derimod gode arbejdsforhold og høj produktkvalitet. Vi skal sikre, at de leverandører, vores kunder samarbejder med, ikke støtter de forkerte.

Warfair har i denne proces oprettet en særlig instans kaldet den Etiske Komite, som består af tre uafhængige eksperter, som godkender due-diligence rapporterne og har fri adgang til at publicere alle eventuelle klager på warfairs hjemmeside. Dertil bliver der udarbejdet landeanalyser, udført inspektioner ’on the ground’ og/eller fra Danmark online. Endelig interviewer og involverer warfair en lang række lokale interessenter med viden om situationen og den enkelte leverandør.

 

”DIEHs krav ødelægger vores arbejde”

Formålet med en grundig due diligence-proces er at fjerne så meget af risikoen i handlen, at det skaber sikkerhed for europæiske virksomheder at importere kvalitetsvarer fra højrisiko-lande og derigennem give mulighed indkomst til mennesker, der er hårdt ramt af konsekvenserne af krig og konflikt. Dermed rammer warfair et kernedilemma for etisk handel: 

- DIEHs krav ødelægger jo på mange måder vores arbejde, siger Christian Friis Bach med et stort smil, og uddyber –

- Høje standarder gør det meget svært, og det resulterer i, at virksomhederne ender med at vælge det sikre. Udfordringen, og det vi laver, er at kombinere det bedste fra DIEHs retningslinjer og handel med konfliktfyldte områder.

Christian Friis Bach var iøvrigt en af initiativtagerne til at etablere DIEH.

 

Det kan lade sig gøre

For warfair er det allervigtigste budskab, at det KAN lade sig gøre. Og dermed kan danske forbrugere glæde sig til kvalitetsprodukter i verdensklasse. Spørger man Christian Friis Bach, er verdens bedste granatæbler nemlig fra Helmandprovinsen i Afghanistan, som det længe har været en drøm at kunne importere til Danmark. Dertil kommer kvalitets-lakridsrod og den fineste safran også fra Afghanistan, den lækreste sesam fra Somaliland og de smukkeste lanterner fra Yemen.

Håbet er at vise, at virksomhederne kan skabe en forandring og ikke behøver at helgardere sig ved kun at handle med de mest sikre lande.

Gennem åbenhed og dialog, og vigtigst af alt - gennemsigtighed i due-diligence processen og værdikæden - er det lykkedes warfair i løbet af det første år at importere ikke mindre end 10 forskellige kvalitetsprodukter fra seks virksomheder i tre konfliktlande.

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->