12-02-2021

Gode råd til samarbejde om nødvendig omhu (due diligence) i offentlige indkøb

Der har den seneste tid været flere oplysninger om risikoen for, at det etniske mindretal, uighurer, udsættes for tvangsarbejde i Kina. Det sker muligvis også i forbindelse med produktion af varer indkøbt af danske offentlige indkøbere. 

Med afsæt i mediehistorierne om brug af uighurer til tvangsarbejde i den kinesiske produktion af værnemidler, satte vi i Dansk Initiativ for Etisk Handel fokus på et stærkere samarbejde for offentlige indkøbere. Når man som indkøber forvalter offentlige midler, følger nemlig også en særlig forpligtelse til at kommunale eller regionale indkøb sker samfundsansvarligt og med respekt for menneskerettighederne. Derfor arbejder flere offentlige institutioner og virksomheder ihærdigt med at styrke arbejdet med nødvendig omhu (due diligence). For det er en udfordring at formulere og følge op på de rette krav til leverandørerne.

På mødet blev det blandet diskuteret, hvordan et styrket samarbejde mellem offentlige indkøbere og deres leverandører vil være med til at styrke mulighederne for nødvendig omhu og beskyttelse af menneskerettigheder i værdikæden. På tværs af interesser kom deltagerne frem til flere måder at gå mere konkret til, hvad et styrket samarbejde kan indebære -

  • At øge kompetencer, ressourcer og værktøjer hos de offentlige indkøbere
  • At styrke dialogen med leverandører om målsætninger for samfundsansvar i forhold til pris.
  • At skabe et overblik over hele værdikæden i samarbejde med leverandøren.
  • At dele viden og værktøjer for en dybdegående due diligence proces på tværs af de offentlige indkøbere samt offentlige institutioner.

Især disse fire områder mente deltagerne vil kunne ensrette aftalegrundlag og indkøbspraksisser, og føre til fælles løsninger til forbedring af due diligence processen i komplekse leverandørkæder.

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->