11-05-2021

På forkant med lovgivningen – gode råd til minimering af plastik i emballage

En række handlekraftige danske virksomheder som for eksempel BRICPro, Danish Crown, JYSK, Novo Nordisk og Letz Sushi tager udfordringen op med plastik i emballage og produktdesign. De sætter nye standarder til inspiration ved at skifte til genbrugsplast eller pap, benytte emballage fremstillet af bæredygtige materialer og re-designe standardprodukter som for eksempel en insulin-pen.

Plastik er populært at bruge til emballage, da det er et stærkt og holdbart materiale. Men plastikkens styrke er også dens svaghed: Det er svært at sortere, genanvende og nedbryde, og findes derfor i dag overalt i naturen.

Der er generelt stort fokus på at minimere og optimere brugen af plastik, men fra 1. januar 2025 kommer et producentansvar til at gælde alle virksomheder, der emballerer deres produkter. Det betyder, at virksomhederne bliver pålagt at betale for indsamling, håndtering og genanvendelse af egen emballage.

Udover at tage ansvar for plastikken i hele dens levetid, er målet med den nye lovgivning også at motivere producenter til at udvikle mere bæredygtig emballage.

Selvom producentansvar endnu ligger lidt ude i fremtiden, arbejder flere danske virksomheder med minimering og/eller optimering af brugen af plastik i emballage. Dansk Initiativ for Etisk Handel inviterede i den forbindelse sourcing-virksomheden BRICPro, Dansk Erhverv og Plastic Change til at belyse, hvordan den kommende lovgivning vil påvirke brugen af transportemballage, hvilke udfordringer virksomheder har nu med emballage, og hvordan man kan gribe arbejdet an med omstilling fra plastik til andre materialer.

 

Se på den samlede miljøeffekt

Ifølge Lisbet Hagelund, chefkonsulent i Dansk Erhverv, er det afgørende, at man ser på den samlede miljøeffekt. Det giver måske umiddelbart sig selv, men for eksempel nytter det kun meget lidt, at virksomheder benytter bæredygtige alternativer til plastik, hvis der ikke findes et system til håndtering eller genanvendelse af disse alternativer. Det er derfor vigtigt at virksomheder i meget højere grad tænker i systemer, der har kapacitet til at sikre bæredygtigheden.

For en virksomhed som BRICPro påvirkes den samlede miljøeffekt af, at levetiden for de produkter, der emballeres i alternative materialer, reduceres. I BRICPro har man arbejdet aktivt med at reducere brugen af plastik i transportemballage, men da bæredygtige alternativer ofte er af lavere kvalitet i forhold til at beskytte produktet, øger det andelen af produkter, der bliver ødelagt, før de når ud til forbrugeren. Mads Bisgaard, medstifter og direktør i BRICPro, forklarer: ”Det nytter ikke, at omstillingen fra plastik fører til ødelagte produkter, for så går alt det gode arbejde også til spilde.”

 

Løsningerne skal findes upstream såvel som downstream

For de fleste virksomheder er bæredygtig transportemballage i dag dyrt, hvilket forbrugere sjældent er villige til at betale ekstra for. Derfor er innovation, optimering og skalering af bæredygtige alternativer også nødvendig. Det kan f.eks. være materialer, der efterligner plastikkens egenskaber, men er fremstillet af bæredygtige materialer.

Et andet vigtigt aspekt af arbejdet mod reduktion af plastik i emballage er ifølge Louise Lerche-Gredal, direktør i Plastic Change, at der ikke kun fokuseres på downstream men også upstream innovation. Med dette menes konkret, at man kan gentænke sit emballagebehov ind i for eksempel produktdesign eller yderligere i sin virksomhedsmodel, herunder i alternative distributionsmetoder.

Gode råd du kan tage med i arbejdet med minimering af plastik i emballage

  • Udarbejd en aktiv strategi for at undgå plastik, der er realistisk og tager højde for hele produktets transport fra producent til forbruger, samt produktets levetid efter forbrugeren.
  • Identificér hvor i leverandør- eller distributionskæden centrale udfordringer opstår.
  • Indgå i dialog med leverandører og distributører om håndtering af dine produkter for at finde fælles løsninger og bæredygtige alternativer.
  • Graden af bidraget ifølge lovgivningen om producentansvar afhænger af muligheden for behandling af emballagetypen. Man kan opnå et lavere bidrag ved at øge genanvendeligheden af emballagen (fx hvis den består af mono-materialer, der gør den nemmere at genanvende), sænke indholdet af farlig kemi, samt mindske mængden af emballage.
  • Man kan med fordel overveje hvordan man vil sænke mængden af plastik i sin emballage gennem tre metoder: eliminering af emballage, genbrug af emballage eller genbrug af materialer. Det kan derfor være nyttigt at tænke eliminering af emballage ind i produktdesign og virksomhedsmodel.
 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->