02-09-2021

Spot på Mercy Ships - nyt NGO-medlem har fokus på ansvarlige værdikæder og verdensmålene

    

Vi er glade for at byde velkommen til et nyt medlem i Dansk Initiativ for Etisk Handel – Mercy Ships – en international NGO, der arbejder for sundhed i verdens fattigste lande og ejer og driver verdens største hospitalsskibe.

I forbindelse med Mercy Ships’ medlemskab har vi talt med partnerskabsmedarbejder Katrine Henriksen om, hvordan etisk handel er relevant for en international NGO med fokus på lægehjælp på hospitalsskibe.

Etisk handel og hospitalsskibe

Mercy Ships har primært fokus på Vestafrika, hvor de tilbyder lægehjælp og operationer til børn og voksne uden adgang til sundhedsvæsen i deres egne lande. Det gør de gennem verdens største civile hospitalsskibe: Det ene skib, Africa Mercy, er en renoveret storebæltsfærge og det andet, Global Mercy, er et helt nyt skib med 6 operationsstuer, genoptræningscenter og et auditorium med plads til 600 mennesker.

Ønsket om at styrke etik og ansvarlighed i egen værdikæde ligger bag Mercy Ships’ medlemskab i Dansk Initiativ for Etisk Handel: ”Vi ønsker at udveksle erfaring og faglig sparring med virksomheder og organisationer, der oplever samme udfordringer med eksempelvis ansvarlige indkøb og grøn transport, herunder skibsindustrien. Vi vil gerne blive klogere på, hvordan man kan gribe etisk handel an, og være med til at løfte i flok,” fortæller Katrine.

”Det glæder os rigtig meget at byde velkommen til et medlem som Mercy Ships”, siger Nanna Callisen Bang, direktør i Dansk Initiativ for Etisk Handel, ”Ud over arbejdet med centrale verdensmål som sundhed og fattigdom, er de med til at vise, at arbejdet med ansvarlige globale værdikæder og orden i eget hus også er relevant for organisationer og offentlige institutioner”.

Hospitalsudstyr til udviklingsarbejde skal også produceres ansvarligt

Mere end 100.000 operationer og 400.000 tandlægeindgreb er lig med fokus på ansvarlighed i det store arbejde med indkøbskoordinering af værnemidler, hospitalsudstyr og mad. Katrine uddyber:

”Vores mission er at servicere de fattige, glemte mennesker for at skabe mere lighed. Derfor er det nødvendigt at de virksomheder, der leverer til Mercy Ships har deres etiske kodeks i orden, og at produkterne er ansvarligt produceret, så det ikke går ud over dårligt stillede mennesker et andet sted i verden. Dem, der producerer de midler, vi bruger, fortjener lige så gode vilkår som vi har. Det er en stor cirkel, der skal gå lige op.”

Mercy Ships integrerer også etik, når de påbegynder et nyt samarbejde. Alle samarbejdslande skal underskrive Mercy Ships’ etiske kodeks, der blandt andet skal forebygge risiko for korruption eller diskrimination. For eksempel ses der ikke til religiøs eller politisk overbevisning – alle er velkomne på skibene.

 

Partnerskab for Verdensmålene

For Mercy Ships er verdensmålene om at skabe sundhed for alle, bekæmpelse om fattigdom og sult og sundhed naturligvis i fokus, men Katrine fremhæver også Verdensmål 17 om partnerskaber som helt centralt. En del af Mercy Ships arbejde går nemlig også gennem partnerskaber med private virksomheder.

”Med vores partnerskaber ønsker vi at være med til at sprede budskabet om Verdensmålene, så andre også begynder at arbejde med dem,” siger Katrine og tilføjer: ”Sådan at det bliver en selvfølge at vi skal leve i en bedre og mere lige verden.”

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->