27-01-2022

Spot på Slow Forest Coffee – nyt medlem med fokus på etisk og bæredygtig handel i kaffeindustrien

Der er lang vej fra kaffebonden i produktionslandene til at kaffen kan nydes i vores del af verden. Kaffe indgår i komplekse værdikæder, hvor der ofte er udfordringer med miljø, skovrydning, kemikalier, løn og arbejdstagerrettigheder.

Vi er derfor rigtig glade for at starte det nye år med at byde velkommen til Slow – en dansk kaffevirksomhed, der, som de selv siger, ”ser sig selv som en del af løsningen”. De har nemlig rekonstrueret deres værdikæde for at dyrke og importere bæredygtig specialkaffe sammen med godt 153 mikro-farmere i Laos.

Læs med her, hvor Slows Business Developer, August Septimius Krogh, og CEO, Sebastian Nielsen, fortæller om virksomhedens indsatser for at sikre farmerne bedre vilkår og skabe lokalt samarbejde om at bevare skovlandbrug og beskytte biodiversitet.

Tæt samarbejde med lokale farmere

I Laos har Slow stiftet og udformet vilkårene for et kooperativ, som blandt andet sikrer fuld transparens i hele værdikæden, ingen mellemmænd og bedre og stabil indkomst til farmerne –

”De farmere, vi arbejder med, får en langt højere indkomst grundet unikke betalingsvilkår, blandt andet med 40 procent forudbetaling seks måneder før høsten, hvilket giver dem en mere stabil indkomst. Derudover får farmerne uddannelse og har også adgang til en nødfond og til udstyr, der højner kaffekvaliteten.” fortæller August.

Styrker biodiversitet med alternative produktionsmetoder

Det lokale Slow-team i Laos har deres daglige gang på kaffefarmene, hvor de hjælper og uddanner mikro-farmerne. I tæt samarbejde med mikro-farmerne arbejder teamet også mere langsigtet med at genoprette og bevare skovlandbrug på jordlodderne, så kaffedyrkning får en mere positiv effekt på klimaet –

”Når vi lader kaffetræerne vokse i harmoni med øvrige træer, afgrøder, plante- og dyreliv, sikrer vi biodiversiteten på en naturlig måde”, fortæller Sebastian og fortsætter: ”Vi arbejder også med plantage-omlægninger, hvor vi regenererer og planter skov ovenpå eksisterende monokulturplantager, der på den måde får ekstra liv som skovlandbrug med rig biodiversitet.”

På længere sigt kommer disse konverterede farme ifølge Sebastian til at binde så meget CO2, at kaffeproduktionen vil binde mere CO2 end der udledes i resten af værdikæden fra farm til kunde.   

Agroforestry-modellen skal deles og inspirere andre i kaffebranchen

Slow arbejder for, at kaffe og generelt langt flere fødevarer produceres i skov frem for på monokulturplantager. Det kaldes for agroforesty og kan ifølge August og Sebastian kun lade sig gøre ved at skabe tættere samarbejder med de lokale farmere gennem mere ansvarlige værdikæder.

Men med medlemsskabet i Dansk Initiativ for Etisk Handel ser August frem til at sparre med andre i kaffebranchen samt alle virksomheder, der arbejder med fødevarer fra det tropiske bælte –

”Agroforestry-modellen har et stort potentiale på klima- og biodiversitetsfronten, og jeg er glad for, at den også vinder indpas i kaffebranchen. Vi glæder os til at sparre og netværke omkring modellen med andre medlemmer på tværs af brancherne i Dansk Initiativ for Etisk Handel” afslutter August.

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->