04-04-2022

Spot på Mette Ravn Vanilje – ”Etisk handel er ikke et formål, det er en hygiejnefaktor”

Vanilje er verdens næst-dyreste krydderi og en af verdens mest krævende fødevarer at fremstille. Men den velduftende vaniljestang har desværre ofte en skyggeside. Vanilje er forbundet med problematikker som dårlige arbejdsvilkår og fattigdom, børnearbejde og korruption.   

Etisk handel kan bidrage til at reducere de risici og undgå problematiske forhold, der knytter sig til vaniljeproduktionen. Læs med her, hvor stifter af Mette Ravn Vanilje, Mette Ravn, fortæller mere om, hvordan hun tænker etisk handel ind som en integreret del af virksomheden og de udfordringer, man kan møde, når man handler globalt.

En integreret del af virksomheden

Hos Mette Ravn Vanilje kan man finde kvalitetsvanilje fra hele verden – Indien, Tahiti, Madagaskar, Uganda og sågar fra Mettes egen vaniljefarm i Tanzania, Lake Victoria Vanilla. Det væsentligste er, at produkterne smager godt, og det er derfor også helt bevidst, at bæredygtighed og ansvarlighed ikke er en del af Mettes markedsføring –

”Etisk handel skal være integrereret i hele virksomheden og i alt, hvad man gør. Det skal ikke bare være noget, man gør som noget ekstra, og som man kan kommunikere om. For mig handler det kort sagt om at opføre sig ordentligt. På den måde tænker vi ikke etisk handel som et formål, for det er simpelthen en hygiejnefaktor,” fortæller Mette.

Hvornår skal man gå, og hvornår skal man presse på?

For Mette er det vigtigt at lære sine producenter og leverandører godt at kende og vide, hvad det er for nogle mennesker, hun handler med. Hver gang hun taler med dem, sørger hun for at sige, at ansvarlig produktion er vigtig for hende.

De problematikker, som ofte præger vaniljeproduktionen, kan ifølge Mette være svære at undgå fuldstændig, fordi de mange steder er en integreret del af samfundet i produktionslandet. Et eksempel er Madagaskar, hvor en stor del af verdens vanilje produceres. Men gennem hendes opbyggede relationer med producenter og leverandører, forsøger hun at påvirke og få indflydelse på at produktionen foregår mere ansvarligt –

– ”Vi vil aldrig købe noget fra leverandører eller producenter, hvor der er børneslaver eller lignende involveret. Men hvad gør man, hvis der foregår noget andet, der ikke har været helt efter bogen? Så kan det faktisk godt være et rigtigt svært spørgsmål - hvornår skal man gå fra sin leverandør? Og hvornår skal man blive for at presse på for en forskel,” fortæller Mette.

Det er noget, som Mette ser frem til at drøfte med andre medlemmer af Dansk Initiativ for Etisk Handel.

”Når man handler med varer rundt i verden, så opstår der ofte svære dilemmaer. Jeg ved, at jeg ikke er den eneste, der ofte står i lignende situationer. Jeg ser derfor frem til at være en del af et netværk, hvor jeg kan sparre med de andre medlemmer, som har siddet i lignende situationer, ” afslutter Mette.

Mette kommer derudover selv med mange erfaringer, samt specifik landekendskab og lokalviden fra de markeder, hun får sin vanilje fra. Al sammen erfaringer, som hun gerne deler med de andre medlemmer.

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->