Nyhedsarkiv_2009

04-12-2009

Etik og produktion af kloakdæksler

Det norske initiativ for etisk handel fremhævede til seminar om offentlige indkøb en sag i Norge, hvor Norwatch for nyligt har haft fokus på produktionen af kloakdæksler. Dette udsprang af en FinnWatch rapport, som blev publiceret i august 2009.

Læs mere her
03-12-2009

Samfundsansvar i offentlige indkøb

Den 3. december 2009 afholdt DIEH sammen med SKI og Frederiksberg Kommune seminar på Frederiksberg Rådhus om udfordringer og muligheder i relation til samfundsansvar i offentlige indkøb. Seminaret var velbesøgt med knap 70 tilmeldte fra kommuner, regioner, staten, leverandører til det offentlige, ngo'er, konsulenter, etc.

Læs mere her
06-11-2009

Stakeholdermøde i New Delhi

Den 21. - 22. oktober 2009 afholdte den hollandske arbejdsgruppe for bæredygtig natursten et stakeholdermøde i New Delhi, Indien for at diskutere et fremtidigt mærke for bæredygtig natursten.

Læs mere her
03-11-2009

Dialogmøde om Bananas!

DIEH afholdte den 30. oktober 2009 et dialogmøde for medlemmerne med udgangspunkt i en spændende dokumentarfilm om DOLE og brug af pesticider på bananplantager i Nicaragua.

Læs mere her
03-11-2009

Nye DIEH medlemmer

Dansk Initiativ for Etisk Handel byder Novozymes A/S, Amnesty International (dansk afdeling), JYSK A/S og Fair Trees velkomne som nyeste medlem af Initiativet.

Læs mere her
09-10-2009

Ny rapport om leveløn

Clean Clothes Campaign har udgivet en ny norsk rapport om levelønsproblematikken i produktionslande.

DIEH har siden februar haft fokus på netop denne problematik, og har sat en proces i gang for at udarbejde anbefalinger og tiltag på dette område. Implementeringen af en leveløn er vanskelig at håndtere for en enkeltstående virksomhed og kræver således en fælles indsats fra alle interessenter.

Læs mere her
29-09-2009

Frederiksberg Kommune melder sig ind

Dansk Initiativ for Etisk Handel kunne i oktober byde den første kommune velkommen som medlem, og er positive over et skærpet fokus på samfundsansvar i offentlig indkøb.

Læs mere her
25-08-2009

Ny helpdesk svarer på spørgsmål om arbejdstagerstandarder

ILO har netop lanceret en helpdesk, der svarer på aktuelle spørgsmål om arbejdstagerrettigheder og arbejdsstandarder på globalt plan. Den nye helpdesk er beregnet til blandt andet virksomheder og fagforeninger, der har behov for viden om international lovgivning, værktøjer og guidelines.

Læs mere her
25-08-2009

To ud af tre store danske virksomheder har tilgængelig CSR politik på nettet

Kommunikations og analysebureauet Cohn og Wolfe har udarbejdet en analyse af 100 store danske virksomheders CSR politik på nettet. Analysen viser, at ud af de 100 virksomheder har 58 en offentlig tilgængelig CSR politik på nettet, 6 en delvis tilgængelig CSR politik, mens 36 af virksomhederne ingen tilgængelig CSR politik havde på nettet.

Læs mere her
01-07-2009

Nye vejledninger og værktøjer lanceret i New York

FN Global Compact afholdte den 24. og 25. juni topmøde i New York og lancerede i den forbindelse vejledende materiale og værktøjer på området for bæredygtig og ansvarlig leverandørstyring.

Læs mere her
19-06-2009

Dårlige arbejdsforhold på Nike's fabrikker i Vietnam

Forbrugerrådets blad TÆNK har undersøgt forholdene for ansatte på Nikes skofabrikker i Vietnam. De fortæller om elendigt arbejdsmiljø, dårlige lønninger og ansatte, der bliver fyret på grund af strejker.

Læs mere her
17-06-2009

Leverandørhåndbøger udbredes til flere lande

DIEH arbejder for øjeblikket på at udbrede den leverandørhåndbog, der blev brugt til træningen af initiativets medlemmers leverandører i Kina i november 2008 til flere lande og sprog. Håndbogen bliver i første omgang udvidet til også at dække leverandører i Bangladesh, Indien, Vietnam og Tyrkiet og bliver oversat til de relevante sprog. Formålet på lang sigt er at kunne udvide leverandørtræningen til disse lande også.

Læs mere her
16-06-2009

Norsk stortingsmelding om CSR

Det norske Storting har netop udgivet et såkaldt white paper om samfundsansvar på engelsk. DIEHs norske søsterorganisation, IEH, har i høj grad bidraget til den del, der omhandler implementering af samfundsansvar i leverandørkæden. White paperet omhandler tillige etiske krav i offentlige indkøb.

Læs mere her
12-06-2009

Max Havelaar skifter navn til Fairtrade Mærket Danmark

Det er netop besluttet, at Max Havelaar skrifter navn til Fairtrade Mærket Danmark. Navneskiftet er valgt for at understrege, at der er tale om en mærkningsordning. Dermed er det håbet at udrydde noget af den forvirring, der har været omkring forholdet mellem Max Havelaar og Fairtrade. Nu hænger organisation og mærket tættere sammen.

Læs mere her
12-06-2009

Verdens dag for bekæmpelse af børnearbejde

Fredag den 12. juni var det Verdens dag for bekæmpelse af børnearbejde. Børnearbejde er det arbejde, som er skadeligt for børns helbred og som forhindrer dem i at gå i skole. Hvert 7. barn i verden er børnearbejder. Langt de fleste af børnene bor og arbejder på landet i ulandene og fattigdom i familien er den vigtigste årsag til børnearbejde.

Læs mere her
15-05-2009

Nyt råd for samfundsansvar

Mads Øvlisen er blevet udpeget til formand for regeringens netop etablerede Råd for Samfundsansvar. Rådet skal rådgive regeringen om, hvad der skal til for at nå målene i regeringens handlingsplan for virksomheders samfundsansvar fra maj 2008.

Læs mere her
15-05-2009

Ny rapport fra FNs særlige repræsentant på erhvervs- og menneskerettighedsområdet

FNs Særlige Repræsentant på erhvervs- og menneskerettighedsområdet, John Ruggie, har netop udgivet rapporten "Business and human rights: Towards operationalizing the "protect, respect and remedy" framework".

Læs mere her
12-05-2009

Konfliktmineraler fra Congo

I følge en række internationale organisationer er konfliktmineraler de nye bloddiamanter. I Norge har Initiativ for Etisk Handel i samarbejde med Kirkens Nødhjelp opfordret elektronikbranchen til at kortlægge brug af mineraler fra Congo i leverandørkæderne.

Læs mere her
12-05-2009

Kvinder de mest sårbare under økonomisk krise

En ny rapport fra Oxfam International påpeger, at en af de utilsigtede konsekvenser af den globale økonomiske krise er, at særligt kvinderne rammes hårdt. Oxfams undersøgelser viser, at den økonomiske krise har en ødelæggende effekt på kvinders livsvilkår, rettigheder og familier.

Læs mere her
09-05-2009

Vejledning om rapportering om samfundsansvar offentliggjort

Erhvervs- og selskabsstyrelsen offentliggjorde den 14. maj den nye vejledning til lovkravet om rapportering om samfundsansvar. Formålet med vejledningen er at støtte og vejlede de danske virksomheder med deres redegørelse.

På samfundsansvar.dk beskrives vejledningens overordnede dele og her kan selve vejledningen downloades.

Link til samfundsansvar.dk

16-04-2009

Mærsk vil rette op på kritisable arbejdsforhold

I kølvandet på den kritik, der i januar blev rejst af arbejds- og sikkerhedsforholdene på en af Mærsks containerfabrikker i Kina, har Mærks fået foretaget en uvildig undersøgelse. Undersøgelsesresultaterne viser, at flere af kritikpunkterne er berettigede. Mærsk lover at rette op på de kritisable forhold.

Læs mere her
14-04-2009

Clean Clothes kritiserer IKEA

Clean Clothes.dk kritiserer nu IKEA for ikke at skride ind over for en tyrkisk leverandør, der overtræder flere centrale ILO arbejdstagerrettigheder. Ifølge Clean Clothes har Ikeas ledelse længe kendt til problemerne.

Læs mere her
12-04-2009

Ny årsrapport fra Impactt

Det engelske non-profit konsulentfirma Impactt med speciale i etisk handel har netop udgivet deres årsrapport "Getting Smarter: Ethical Trading in the Downturn". Rapporten tager, som overskriften antyder, udgangspunkt i de udfordringer, der ligger for etisk handel i krisetider.

Læs mere her
02-04-2009

Fokus på dyrevelfærd

DIEH sætter nu fokus på dyrevelfærd ved et åbent seminar 15. juni 2009. Seminaret vil fokusere på udfordringer og erfaringer ved implementering af dyrevelfærd i globale leverandørkæder.

Læs mere her
03-03-2009

DIEHs årsberetning 2008

DIEH har netop udgivet Initiativets første årsberetning. Beretningen ser tilbage på Initiativets første år og på de aktiviteter, der er blevet gennemført i 2008. Samtidig giver udviklingsminister Ulla Tørnæs, samt DIEHs formand og sekretariatsleder deres bud på, hvordan det første år er forløbet og hvilke forventninger, der er til DIEH i årene fremover.

01-03-2009

Ny årsrapport fra Initiativ for Etisk Handel i Norge

Etisk handel kræver målrettet og strategisk arbejde for at give varige resultater. Læs hvordan de norske medlemmer arbejder systematisk med forbedring af arbejdsforholdene i deres leverandørkæde i IEHs årsrapport for 2008

Læs IEHs årsrapport
01-03-2009

Debatmøde om etisk handel i Børssalen

DIEH afholdt den 10. marts 2009 et velbesøgt offentligt debatmøde i Børssalen om virksomheders samfundsansvar. Til debatmødet diskuterede repræsentanter fra virksomheder, pressen, de folkelige organisationer, erhvervsorganisationerne og fagbevægelsen hvor langt virksomheders ansvar går i leverandørkæden og pressens rolle i at fremme samfundsansvar.

Læs mere her
27-02-2009

Manglende etiske retningslinjer for kommuners investeringer

Ugebrevet A4 har foretaget en rundringning til Danmarks 10 største kommuner for at undersøge deres holdning til etik og investeringer. Rundringningen viser, at kun Esbjerg har formuleret etiske retningslinjer for deres investeringer.

Læs mere her
22-02-2009

Kritik af arbejdsforholdene for sydafrikanske vinarbejdere

Forbrugerrådets blad TÆNK har i den seneste tid sat fokus på kummerlige arbejds- og levevilkår for arbejderne på en række sydafrikanske farme. Kritikken har fået nogle af de danske vinimportører til at afbryde samarbejdet.

Læs mere
20-02-2009

Merkurbank lancerer udviklingslån

Andelskassen Merkur lancerer nu i samarbejde med Industrialiseringsfonden for Udviklingslande (IFU) Merkur Udviklingslån A/S, der skal være med til at skabe bedre lånemuligheder for bæredygtigt orienterede producenter i udviklingslande.

Læs mere her
19-02-2009

Fordobling af danske virksomheder i Global Compact

2008 fordobledes antallet af danske virksomheder, der har tilsluttet sig Global Compact. Dansk erhvervsliv er dermed flot placeret i forhold til de lande, vi normalt sammeligner os med. Ikke mindst det nye danske lovkrav om CSR rapportering vil medføre flere indmeldelser den kommende tid, forventer UNDP i Danmark.

Læs mere her
16-02-2009

EU og Kina samarbejder om arbejdssikkerhed

EU og Kina har netop lanceret en ny dialog om, hvordan man kan skabe mere sikre arbejdspladser i begge områder. Udgangspunktet for samarbejdet er et såkaldt "Memorandum om forståelse", underskrevet af Kinas EU-ambassadør og EUs beskæftigelseskommissær, i slutningen af januar.

Læs mere her
11-02-2009

Dun plukkes fra levende gæs og ænder

Svensk TV4 afslørede for nyligt, hvordan en ungarnsk leverandør af dun og fjer til dyner, plukker dyrene for fjer, mens de endnu er i live. Den ungarnske producent leverer blandt andet til den danske dyneproducent DYKON, der er hovedleverandør af dyner til Jysk, Dan-Bo Møbler og Hemtex. DYKON A/S tager afstand fra dyremishandlingen og garanterer, at de udelukkende anvender dun og fjer fra slagtede dyr.

Læs mere her
05-02-2009

Informationsmøde om etisk handel til stenmesse i Xiamen

DIEHs medlemmer fra naturstensbranchen er inviteret til informationsmøde i Xiamen, Kina.

Læs mere her
12-01-2009

Kritik af Mærsk i Kina

Mærsk kritiseres nu for kummerlige arbejdsforhold på en af rederiets containerfabrikker i Kina. Dansk presse har talt med flere af arbejderne på fabrikken, der fortæller, at korruption, trusler og arbejdsskader er en del af hverdagen på fabrikken.

Læs mere her
11-01-2009

Ny Norsk vejledning om etisk krav i offentlige indkøb

Den norske regering lancerede den 20. januar 2009 en ny vejledning om etisk handel i offentlige indkøb. DIEHs norske pendant, IEH, har udarbejdet vejledningen, der blev lanceret som led i opfølgningen på den norske regerings handlingsplan for miljø- og samfundsansvar i offentlige anskaffelser.

Læs mere her
 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->