Nyhedsarkiv_2012

14-12-2012

Ministre mødes med DIEH

DIEH og Udenrigsministeriet afholdte 13. december et dialogmøde om forbedringer af arbejdsforholdene i tekstilindustrien i Bangladesh og Cambodja med deltagelse af Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr og Udviklingsminister Christian Friis Bach.

Læs mere her
10-12-2012

Ny dokumentar om børnearbejde i Elfenbenskysten

DR1 viste den 9. december dokumentaren ”Lyssky chokolade”, der følger op på en tidligere dokumentar ”Chokoladens mørke side”, som blev vist i marts 2010 om børnearbejde og handel med børn i Elfenbenskysten.  Fokus er igen på børnearbejde i kakaoplantagerne, og ”Lyssky chokolade” sætter spørgsmål ved Chokoladeindustriens egen indsats for at forbedre de dårlige forhold og brud på menneskerettighederne i kakaoplantagerne.

Til DIEHs medlemsmøde den 11. december er blandt andet potentielle løsninger og forbedringstiltag for eliminering af børnearbejde på dagsordenen. Her vil DIEHs medlemmer erhvervsliv, fagbevægelse, NGOer og offentlige instanser diskutere, hvorledes man i fællesskab bedst kan arbejde for bedre vilkår for børn i globale leverandørkæder.

20-11-2012

Rapport afslører brugen af miljøskadelige kemikalier

Greenpeace har gennem længere tid kørt Detox-kampagnen, der skal presse tøjproducenter til at fjerne brugen af farlige kemikalier i tøjproduktionen. I dag offentliggjorde de en 56 siders rapport, der afslører brugen af farlige kemikalier i 63 procent af 141 stykker tøj fra nogen af de største tøjfirmaer i verden, herunder en række danske brands.

Læs mere her
02-11-2012

Åbning af mæglings- og klageinstitution

Den 1. november blev Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd åbnet ved den nye Erhvervs- og vækstminister Anette Vilhelmsen. 

Læs mere om institutionens arbejde herunder behandling af klager og OECD's retningslinjer for multinationale virksomheder. Det er en overtrædelse af disse en klage vil blive vurderet på.

Læs mere
09-10-2012

Ny formand for Rådet for Samfundsansvar

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn har udpeget Lise Kingo, koncerndirektør i Novo Nordisk til ny formand for Rådet for Samfundsansvar. Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors i Danmark, bliver ny næstformand, og DIEH får igen en plads i Rådet.

Læs mere
25-09-2012

En mere nuanceret debat af levelønsproblematik efterlyses

Debatten om arbejdere i Bangladesh, der bliver betalt for lidt i løn, skal ikke udvandes i en diskussion om danske virksomheder kan stille ultimative krav om løn eller ej hos deres leverandører i udviklingslande. Problematikken er langt fra sort-hvid eller et spørgsmål om enten-eller, men kræver en seriøs indsats fra flere parter, der alle har et reelt ansvar for at bidrage til, at arbejderne ikke bliver underbetalt.

Læs mere her
28-08-2012

Samfundsansvar: Også et offentligt anliggende

Når man som den offentlige sektor indkøber for ca. 180 mia. kr. årligt følger et stort ansvar. Et ansvar for at dårlige og ulovlige arbejdsforhold og overtrædelser af menneskerettigheder ikke bliver en prisreducerende konkurrencefordel. Dette ansvar præciseres som et væsentligt fokusområde i regeringens Handlingsplan for Samfundsansvar 2012-2015.

Læs mere her
27-08-2012

Mærsk og Etisk Handel - præsentation af et DIEH medlem

"Vi ser DIEH som et åbent, fordomsfrit forum hvor det ikke kun er virksomheder der kommer til orde, men hvor forskellige typer af interessenter kommer på banen. Løsningerne er således ikke kun orienteret mod at gøre livet lettere for virksomheder, men er løsninger der i et bredere perspektiv gør en positiv forskel for Danmark og omverdenen som sådan. Det arbejde mener vi, at vi har pligt til at deltage i"

Læs mere her
20-07-2012

IndustriALL samler verdens arbejdere

Et nyt globalt fagforbund ser dagens lys i juni måned. Fagforbundet IndustriAll forener arbejdere indenfor produktion, energi, minedrift og tekstil på globalt plan. 

IndustriALL samler 50 millioner arbejdere og dets sigte er at være en stærk aktør i forhandlinger med multinationale virksomheder. IndustriAll vil arbejde for en ny økonomisk og social model, der sætter mennesket i højsædet. Se kort videopræsentation her.

I forbindelse med stiftelsen af IndustriALL, afholdt DIEH et dialogmøde d. 21. juni.

Se den fulde invitation fra det afholdte møde her

22-05-2012

DIEH med i regeringens nye handlingsplan

Under overskriften ”Ansvarlig vækst” præsenterer erhvervs- og vækstminister Ole Sohn regeringens nye handlingsplan for virksomhedernes samfundsansvar 2012-2015.

Den nye handlingsplan skal bidrage til at vækst og ansvarlighed går hånd i hånd og dermed skaber værdi for både virksomheder og samfund. Det er en opgave, der involverer både erhvervsliv, forbrugere, investorer, organisationer, NGO’ere og det offentlige, og Dansk Initiativ for Etisk Handel er nævnt som en vigtig aktør. 

Læs mere her
07-05-2012

Ekspertkonference om erhverv og menneskerettigheder

Den 7. og 8. maj 2012 afholdtes i forbindelse med EU formandskabet en konference for specielt inviterede eksperter fra EUs medlemslande, europæiske institutioner, erhvervsliv, civilsamfund og akademikere.

Etisk Handel Initiativerne i Danmark, Norge og England var repræsenteret med et fælles oplæg fra Peter McAllister, sekretariatschef fra det engelske Initiativ og ved oplæg fra Morten Lehmann DIEHs fungerende formand.

Læs mere her
03-05-2012

Er mere altid bedre?

Bæredygtigt forbrug også inden for mode

Med Kronprinsesse Mary som åbningstaler og balletmester Nikolaj Hübbe og skuespiller Connie Nielsen som konferenciers blev Copenhagen Fashion Summit 2012 skudt i gang i Operaen den 3. maj.

Hovedemnet på konferencen var bæredygtighed og samfundsansvar indenfor modeindustrien og anbefalingerne: ”The Nice Consumer, Framework For Achieving Sustainable Fashion Consumption Through Collaboration,” blev overrakt til regeringen og EU-formandskabet.

Læs mere her
01-05-2012

Nye krav til virksomheders ansvar for børns rettigheder

Red Barnet, Unicef og FN’s Global Compact lancerer nu en række principper for, hvordan virksomheder skal tage ansvar for at beskytte børns rettigheder i hele verden. Det stiller større krav til virksomhedernes sociale ansvar.

Læs mere her
24-04-2012

Generalforsamling 2012

Tirsdag d. 24. april afholdte Dansk Initiativ for Etisk Handel en velbesøgt generalforsamling.

Find ud af mere om den nye bestyrelse, de nye medlemsforpligtigelser og de opdaterede vedtægter. 

Læs mere her
12-04-2012

Menneskerettigheder ind i regnskabet

De største danske virksomheder og statslige selskaber skal for fremtiden redegøre for, hvordan de i deres arbejde respekterer menneskerettighederne og arbejder for at reducere påvirkningen af klimaet.

Det siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF), som vil stramme kravet til landets 1100 største virksomheder som et led i regeringens nye CSR-strategi.

Læs mere her
17-02-2012

Inspiration fra workshop om offentlige etiske indkøb

Hvilke udfordringer møder offentlige indkøbere i forhold til at inddrage etiske krav ved indkøb og udbud? Hvilke værktøjer kan hjælpe dem på vej?  

Dansk Initiativ for Etisk Handel har i samarbejde med Kommunernes Landsforening (KL) og Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) afholdt en workshop om etiske offentlige indkøb.

Læs mere her
15-02-2012

Prisen for billige roser betales af blomsterarbejderne

En nylig dokumentar fra P1 med deltagelse af 2 af vores medlemmer, COOP og Fairtrade Mærket, sætter fokus på en problematisk baggrund for de billige blomster i danske butikker: dårlige og helbredsfarlige arbejdsforhold, heriblandt lave lønninger og farlig omgang med sprøjtegifte blandt andet hos kenyanske farme. 

Hvordan kan vi sikre at prisen for billige blomster på det danske marked ikke betales af dårlige lønninger og helbredsproblemer for afrikanske arbejdere? 

Læs mere her
10-02-2012

Træning af leverandører i producentlande 2012

DIEH gentager succesen fra tidligere år og arrangerer kurser i implementering af etiske retningslinjer for medlemmers producenter og leverandører.

Kurserne giver praktisk vejledning i hvordan leverandøren kan forbedre arbejds- og miljøstandarder.

Læs mere her
08-02-2012

Highlights fra debatmøde om nye internationale retningslinjer og Etisk Handel

Mere end 100 repræsentanter fra erhvervsliv, NGO´er, fagforeninger, højere læreanstalter, offentlige institutioner og multi-stakeholder initiativer fra flere forskellige europæiske lande mødtes d. 8. februar 2012 for at diskutere de nye internationale og europæiske guidelines på CSR området.

Læs mere her
16-01-2012

Startskuddet til medlemsbaseret hvervekampagne

At arbejde bæredygtigt med Etisk Handel er en kompliceret affære. Udfordringen kan kun løftes i fællesskab, og det kræver engagement, fælles fodslag - og flere medlemmer. 

”I virkeligheden kan jeg ikke forestille mig en eneste dansk virksomhed, der ikke kan få gavn af et medlemskab” udtaler sekretariatsleder Hanne Gürtler" blandt andet. 

Læs mere her
02-01-2012

Ny klagemekanisme understøtter menneskerettighederne

Fremover bliver det muligt at klage over danske virksomheder der ikke lever op til deres samfundsansvar. En ny statslig klagemekanisme skal understøtte overholdelsen af menneskerettighederne på globalt plan.


Læs mere her
 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->