Nyhedsarkiv_2019

17-12-2019

Politisk opbakning til dansk indsats for ansvarlig soja

”Det er en rigtig vigtig dagsorden, og jeg tror alle deler bekymringerne for afskovningen i Brasilien og også andre dele af verden”, sagde fødevareminister Mogens Jensen i forbindelse med behandling af et lovforslag fremsat af Enhedslisten om stop for import af kød og soja produceret som følge af afskovning i Brasilien.

”Vi skal ikke uden videre acceptere, at de varer, vi importerer til Danmark, er skyld i afskovning ude i verden hverken direkte eller indirekte”.

Ministeren mente ikke, at et dansk import-stop er en hensigtsmæssig vej at gå. I stedet lagde han vægt på en række andre initiativer for at sikre afskovningsfri sojaproduktion som for eksempel Dansk Alliance for Ansvarlig Soja, der faciliteres af DIEH.

Læs mere her
13-12-2019

Stort tillykke til vores nye svenske søster

Så er vi blevet en søsterorganisation rigere! Rigtig hjertelig velkommen til Ethical Trading Initiative Sweden.

Vi ønsker mange gange tillykke og glæder os over mulighederne for et endnu stærkere nordisk og britisk samarbejde og det klare signal om, at vejen til ansvarlig handel, bedre arbejdsforhold i globale værdikæder og en grøn omstilling er belagt med samarbejder på tværs af aktører.

”Der er vældig glædeligt,” siger Viveka Risberg, programansvarlig ved Axfoundation, som har været med til at etablere ETI Sweden, ”Der findes et stort engagement i disse spørgsmål i Sverige, og ETI skaber flere forudsætninger for reel forandring. ETI Sweden bliver en platform for alle, som vil gøre en forskel!

Læs pressemeddelelsen her

04-12-2019

Fra Verdensmål til Vores mål

Et nyt initiativ skal være med til gøre de 17 Verdensmål håndgribelige og afspejle hverdagen i Danmark.

2030-panelet, som DIEH sidder med i, har sammen med Danmarks Statistik netop lancereret baseline-projektet Vores Mål.

Projektet har til hensigt at udvikle supplerende danske indikatorer for arbejdet med Verdensmålene, således at vi kan få konkrete operationaliserbare mål på Danmarks bidrag til en bæredygtig udvikling. 

Og alle inviteres til at være med.

Læs mere her
02-12-2019

Spot på Tietgen - nyt medlem i DIEH

Endnu et nyt medlem er kommet til DIEH. Hermed stort velkommen til Tietgen, som er en af de største uddannelsesinstitutioner på Fyn med et stærkt fokus på bæredygtighed. Udover ungdoms- og erhvervsuddannelse tilbyder under Tietgen Business kurser og efterudddannelse inden for ledelse, sprog, økonomi, regnskab, salg og administration.

Læs mere her
29-11-2019

Gevinsterne ved at arbejde med verdensmål i indkøb

Kan verdensmålene skabe et nyt momentum for bæredygtige indkøb? Det var temaet på FBI og POGIs årskonference, som samlede både offentlige og private indkøbere. DIEH gav sammen med Gladsaxe Kommune og Letz Sushi perspektiver på gevinsterne ved at arbejde med bæredygtighed i indkøb.

"Indkøb er et middel til at opfylde nogle behov i kommunen. Som kommuner er vi ikke sat i verden for at købe ind, men for at tage os af vores borgere og sørge for, at de bliver bæredygtige", fortalte Gladsaxe kommunes økonomidirektør Nanna Krog-Meyer.

Og fra Anders Barsøe, administrerende direktør for restaurantkæden Letz Sushi var budskabet også klart: "Vi kommer fra et lavt udgangspunkt i forhold til efterspørgsel på bæredygtighed og lav villighed til at betale mere – men udviklingen er eksplosiv, så hvis du som virksomhed ikke gør noget nu, så er du om fem år bagud!"

Læs mere om highlights fra dagen her samt DIEHs præsentation af indkøbsguiden Verdensmål og Indkøb

Læs mere her
21-11-2019

Sæt X i kalenderen den 21. april 2020

Skal du eller flere af dine kolleger med til DIEHs generalforsamling og årskonference 2020? Så sæt kryds i kalenderen den 21. april 2020.

Vanen tro starter vi dagen med generalforsamling kl. 10.00-12.15 (TBC) efterfulgt af DIEHs årskonference, kl. 13.00-16.30 (TBC), som vi allerede er i fuld gang med at lægge et spændende program for.

Vi sender mere information ud vedrørende program og sted for begge arrangementer samt officielle frister for generalforsamlingen.

Vi glæder os til at se nye og gamle medlemmer til debat og networking!

Læs mere og tilmeld dig generalforsamlingen her

19-11-2019

Kaste-diskrimination i værdikæden?

Kaste-diskrimination er udbredt årsag til moderne slaveri, børnearbejde og udnyttelse af arbejdere i lande som Bangladesh, Nepal, Indien, Sri Lanka og Pakistan. Samtidig er det en problematik, som ofte går under radaren hos mange virksomheder, der sourcer herfra - bl.a. fordi det i de pågældende lande i vid udstrækning benægtes, at diskriminationen eller kaster findes.

Vi er på den baggrund glade for at kunne præsentere guiden Caste in global supply chainssom er udarbejdet af DIEHs søsterorganisation Ethical Trading Initiative UK i konsultation med DIEH-medlem International Dalit Solidarity Network.

Guiden er et værktøj til virksomheder og institutioner, der blandt andet ønsker bedre overblik over højrisiko-sektorer, relevante lovgivninger i de pågældende lande samt en step-by-step guide til, hvordan man gennemgår og handler på risikoen for kaste-diskrimination i ens leverandørkæde (herunder rekrutteringspraksisser og sikring af arbejdstagerrettigheder). 

Læs også ETIs presesmeddelelse om guiden med mere information om udbredelsen af kaste-diskrimination

15-11-2019

Ny guide om verdensmål og indkøb

Der er store muligheder for indkøb at bidrage til opnåelse af verdensmålene. Men hvordan kan man som indkøber arbejde med verdensmålene?

Det kan du få hjælp til i pjecen Indkøb og verdensmål - udarbejdet af DIEH for Forum for Bæredygtige Indkøb.

Pjecen giver redskaber og gode råd til, hvordan man kan bidrage til verdensmålene gennem indkøb og er målrettet indkøbere i virksomheder, organisationer og offentlige institutioner.

Pjecen er resultatet af arbejdet i en temagruppe om indkøb og verdensmål under Forum for Bæredygtige Indkøb, som bestod af indkøbsrepræsentanter fra virksomheder, organisationer og offentlige institutioner. Til møderne blev der delt viden og erfaringer om arbejdet med indkøb og verdensmål, og undervejs diskuterede deltagerne forskellige værktøjer, mærkningsordninger og tilgange til indkøb og verdensmål.

Det er disse overvejelser, diskussioner og gode råd, som DIEH nu har samlet i én pjece.

14-11-2019

Spot på Carcel - nyt medlem i DIEH

Så er det blevet tid til at præsentere endnu et af DIEHs nye medlemmmer: Carcel - en lille dansk virksomhed med ambitioner, der rækker langt ud over Danmarks grænser.

Veronica D’Souza, kvinden bag Carcel, løber ekstra stærkt i øjeblikket, fordi hun er ved at lave verdens første code of conduct for prison labour, som skal præsenteres til OECD-mødet i Paris til februar næste år.

Læs mere her
07-11-2019

Odense Kommune er Verdens Bedste Indkøber 2019

Stort tillykke til Odense Kommune, som løb af med prisen Verdens Bedste Indkøber 2019. Det blev afsløret på Forum for Bæredygtige Indkøbs og POGI’s årskonference på Aarhus Rådhus, som blev afholdt den 5. oktober.

Den nye hæderspris er indstiftet af Forum, POGI (Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb, IKA (Foreningen af Offentlige Indkøbere), DIEH og Miljøstyrelsen og gives til en aktør, som har gjort et ekstra stort stykke arbejde med at bidrage til ét eller flere af verdensmålene gennem deres indkøb.

Læs mere her
31-10-2019

Tre take aways fra arrangementet 'Beyond audits'

25. september lagde LEGO Koncernen i Billund hus til vores dialogmøde ”Beyond Audits – nye veje til ansvarlighed i leverandørkæden”. 

Vi har samlet tre take-aways fra dagen, som du kan læse her. 

Læs mere her
31-10-2019

Nyt Forum for fair og bæredygtig handelspolitik

Udenrigsminister Jeppe Kofod lancerede 29. oktober ”Forum for fair og bæredygtig handelspolitik”. Det nye forum består af erhvervsorganisationer, fagbevægelsen, civilsamfund og eksperter, der skal give regeringen inspiration til en handelspolitik der er fair, bæredygtig og bidrager til verdensmålene.

DIEH er repræsenteret i forummets kernegruppe.

Læs mere her
31-10-2019

Uge 46 er Medlemmernes uge

Hvad er de vigtigste emner indenfor etisk handel og CSR lige nu? Hvad er den primære årsag til at deltage i DIEHs arrangementer, arbejds- og netværksgrupper? Gode idéer til nye og bedre DIEH-arrangementer i 2020?

I uge 46 sætter vi 100% fokus på DIEHs medlemmer. Det betyder, at vi ringer rundt til alle knap 100 medlemmer for at få et indblik i de vigtigste dagsordener samt at høre nærmere om ønsker og forslag til kommende møder, workshops og øvrige aktiviteter.

Vi glæder os til en personlig snak og friske input til arbejdet i 2020.

30-10-2019

Spot på DAKOFO - nyt medlem i DIEH

Endnu engang kan vi med glæde byde velkommen til et nyt medlem i DIEH. Det drejer sig om DAKOFO, den danske brancheforening for korn og foderstof, som repræsenterer eksempelvis korn- og foderstofselskaberne i Danmark samt fiskefoderindustrien.

Asbjørn Børsting, direktør for DAKOFO, fortæller til DIEH hvordan bæredygtighed længe har været afgørende for foreningen, der også er en del af den nyetablerede Dansk Alliance for Ansvarlig Soja. Det har derfor været et naturligt skridt at melde sig ind i DIEH

Læs mere her
29-10-2019

Få gratis hjælp og rådgivning til de grønne indkøb

Er du ansat i en offentlig institution, der godt kunne bruge særlig rådgivning til at tænke flere miljøkrav ind i udbud? Eller har I behov for på anden vis at klæde organisationen på til at fremme cirkulær økonomi og grøn omstilling gennem jeres indkøb?

Så er der gratis hjælp at hente hos Miljøstyrelsens ”Rejsehold for Grønne og Cirkulære Offentlige Indkøb”. 

Ved at melde sig til et forløb hos det nye Rejsehold kan man eksempelvis få hjælp til at stille grønne og cirkulære krav i konkrete udbud, hvordan man kommer godt i gang med nye udbudsformer, eller hvordan man udvikler eller justerer politikker og metoder, så de kan bidrage til grønnere og mere cirkulære indkøb.

Fristen for ansøgning til at være med i forløbet er 15. november.

Læs mere her
25-10-2019

Spot på ØNSK - nyt medlem i DIEH

ØNSK er kommet med på holdet hos DIEH, hvor vi glæder os over det fremtidige samarbejde med kaffevirksomheden, som importerer de mørke bønner fra det vulkanske højland i Nicaragua. Kaffens kvalitet og bidrag til lokalsamfundet står i højsædet hos den lille københavnervirksomhed, der forarbejder og rister bønnerne i Danmark.

Andreas Kirk, som er stifter og partner i ØNSK, fortæller passioneret til DIEH om ØNSKs arbejde med den tredelte bundlinje: People, planet og profit.

Læs mere her
02-10-2019

Ny guide til at undgå risiko for tvangsarbejde

Det kan være vanskeligt at have det fulde overblik over arbejdsvilkårene for alle ansatte i ens forsyningskæde, især hvis der anvendes underleverandører, og hvis der udføres arbejde i afsides områder eller på skæve tider af døgnet.

På den måde kan en virksomhed risikere uforvarende at blive sat i forbindelse med udnyttelse af arbejdskraft og tvangsarbejde. Og det sker - også i Danmark.

En ny guide til at undgå skjult tvangsarbejde - udarbejdet af Center mod Menneskehandel (CMM) - giver indblik i en række konkrete tegn og indikatorer og hjælp til at få styr på risici. Det skabte livlig debat ved CMM og DIEHs lancering den 30. september, hvor også Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard var med til at understrege både den etiske og økonomiske vigtighed af at bekæmpe tvangsarbejde.

"Vi er fra DIEHs side glade for at kunne bidrage til lanceringen og udbredelsen af guidelines", siger DIEHs direktør Mikkel Stenbæk Hansen, "de er et rigtig godt praksisnært værktøj, og vores oplevelse fra lanceringen var, at det er et værdiskabende værktøj for både virksomheder og offentlige institutioner".

De nye guidelines kan hentes her

29-09-2019

Danmarks Statistik undersøger danske virksomheders arbejde med verdensmålene

I foråret 2019 spurgte Danmarks Statistik ca. 600 større virksomheder om deres arbejde med Verdensmålene, herunder deres engagement i forhold til 21 konkrete delmål og begrundelsen for arbejdet. På baggrund af 178 besvarelser ligger de første pilotkonklusioner nu klar.

Læs mere her
27-09-2019

Spot på IKA - nyt medlem i DIEH

Vi er glade for at kunne byde IKA velkommen som nyt medlem af DIEH.

IKA er foreningen for offentlige indkøbere, som har ca. 750 medlemmer rundt omkring i landet. IKA holder en række kurser, tilbyder juridisk assistance, samt muligheden for at deltage i netværk. Vi har talt med sekretariatsleder Charlotte Sander om medlemskabet af DIEH:

”Vi kan som forening skabe opmærksomhed omkring arbejdet med etisk handel, hvilket er meget betydningsfuldt. IKA har mantraet ”Viden er noget vi deler”, og videndeling fra DIEH optimerer bæredygtige løsninger til vores medlemmer”, fortæller Charlotte.

Læse hele interviewet med Charlotte Sander her

26-09-2019

Nå de 17 - via design

FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling udstikker kursen for en verden i bedre balance. Ambitionerne er høje og der er ingen tvivl om, at vi skal løfte i flok, hvis målene skal indfries. Målene kræver handling nu, og en ting er sikkert – design og designerne spiller en enorm rolle i den transformation vi står overfor.

Den 6. november stiller Design denmarkDansk Initiativ for Etisk Handel og Industriens Fond skarpt på, hvordan vi kan nå i mål med de 17 verdensmål – via design.

Kom og hør blandt andre Lene Dammand Lund, Rektor v/KADK, Steen Hildebrandt, Professor emeritus i organisations- og ledelsesteori v/Aarhus Universitet og Anders Lendager, Arkitekt MAA samt grundlægger og CEO v/Lendager Group.

Læs mere og tilmeld dig her

24-09-2019

Ny dansk alliance går til kamp mod afskovning

Dansk dagligvarehandel, fødevareproducenter, organisationer og myndigheder lancerer sammen en ny forpligtende indsats for at sikre ansvarlig import af soja til Danmark Dansk Alliance for Ansvarlig Soja. Alliancen er faciliteret af DIEH.

"Soja er en vigtig proteinkilde, men vi kan ikke se til, mens produktion af soja og andre afgrøder foranlediger afskovning af regnskoven og forringelse af biodiversiteten i Sydamerika. Sojaproduktionen skal simpelthen ske ansvarligt og uden at bidrage til afskovning", siger DIEHs direktør Mikkel Stenbæk Hansen om baggrunden for initiativet og glæder sig over resultatet:

"Derfor er det glædeligt, at en gruppe visionære danske virksomheder og organisationer nu er gået sammen og udviser handlekraft – og alle andre er velkomne til at være med i denne vigtige alliance"

Læs mere om Dansk Alliance for Ansvarlig Soja her

Læs hele pressemeddelsen her

17-09-2019

Hvem er Verdens Bedste Indkøber?

Kender du en offentlig institution, en virksomhed eller en organisation, der gennem bæredygtige indkøb bidrager til indsatsen for at nå de 17 verdensmål?

Så har du nu mulighed for at nominere dem til at vinde prisen Verdens Bedste Indkøber!

Det er en helt ny hæderspris, der ser dagens lys, når Verdens Bedste Indkøber for første gang kåres på Årskonferencen for bæredygtige indkøb d. 5. november. Prisen uddeles til dem, som har gjort et ekstra stort stykke arbejde med at bidrage til ét eller flere af Verdensmålene gennem deres indkøb.

Det er muligt at nominere frem til 8. oktober 2019. Nomineringen foregår her

Læs mere her om prisen, juryens krav til de endelige finalister, den åbne afstemning og ikke mindst hvordan du nominerer din virksomhed, institution eller organisation.

Verdens Bedste Indkøber-prisen er indstiftet af IKA, Miljøstyrelsen, DIEH, Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlig Grønne Indkøb

16-09-2019

Årskonference 2019: Verdensmålene sætter kursen for bæredygtige indkøb

Så er tilmeldingen åben til den fælles årskonference for Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb den 5. november i Aarhus. 

På konferencen vil du få indblik i de væsentligste indkøbstemaer lige nu samt inspiration og gode råd, som er lige til at bruge i udbud og indkøb. Vi vil blandt andet gå dybden med, hvordan offentlige og private indkøb kan bidrage til verdensmålene, ikke mindst mål 12, 13 og 17 om bæredygtigt forbrug og produktion, klima og partnerskaber.

Se programmet og tilmeld dig her

13-09-2019

360 Grader Prisen 2019 - Her er vinderne

Hvad skal der egentlig til for at starte en succesfuld virksomhed med fokus på FN’s 17 verdensmål? Det kom der 9 rigtig gode bud på, da 360 grader prisen for tredje år i træk blev uddelt på Børsen den 10. september.

Med kriterier som nytænkning, bæredygtighed og profitabilitet i højsæde, demonstrerede de 9 nominerede i kategorierne etablerede virksomheder, start ups og græsrødder, at det sagtens kan lade sig gøre at skabe en forretning, som både gør en positiv forskel for verden, og samtidig giver plus på bundlinjen. 

Læs mere her
02-09-2019

Ros og opsang til DIEHs sommerkur

Der var sol og summen over DIEHs sommerkur, hvor det glædede os meget at se en lange række nye og gamle medlemmer og samarbejdspartnere.

Til inspiration og stof til eftertanke havde vi inviteret Jacob Fjalland, miljøfaglig chef i WWF, og Trine Christensen, generalsekretær for Amnesty International, til at uddele ris og ros til verdens gang.

Læs mere her om, hvad de havde at sige

29-08-2019

360-grader priser: Her er de ni nominerede

Igen i år hylder 360-grader prisen innovationsevnen og de virksomheder, start-ups og kreative ildsjæle, der formår at omsætte de 17 Verdensmål til handling.

Der er nu fundet ni nominerede - tre for hver af de tre kategorier, prisen uddeleles i - etableret virksomhedstart-up og græsrødder 

Hver af dem er udvalgt, fordi de på hver deres måde har formået at tænke i løsninger, der favner ny teknologi og bæredygtighed.

Centralt for flere af virksomhederne i år er cirkulære løsninger på udfordringer i forhold til affald, plast, tekstil og emballage. Der er også interessant nytænkning af udnyttelse af solenergi til gavn for verdens fattigste.

Og helt uden for disse mere velkendte dagsordener har én af de nominerede i græsrodskategorien beskæftiget sig med produktion af en særlig antioxidant mod Alzheimers ved brug af fermenteringsmetoder.

Tilmeld dig her, for at se vinderne blive kåret den 10. september på Børsen og læs mere om de nominerede inden for hver af kategorierne, når vi siger

"Og de nominerede er..."

Etablerede virksomheder

Start-up-virksomheder

Græsrødder

29-08-2019

Det handler om at gå forrest - men ikke i blinde

I sidste uge satte DIEH sammen med Reitan Distribution fokus på et ofte underbelyst område – ansvarlighed i transportsektoren. Ikke desto mindre var opbakningen til emnet stor, da flere nøgleaktører samledes i Horsens for at lytte til erfaringerne fra Dansk Erhverv, Blue Water Shipping, Reitan Distribution (Rema 1000), 3F og ICT Logistics.

Selvom udfordringerne er til at få øje på for både transportudbydere og købere, var dagen præget af et ønske om at samarbejde om mere ansvarlig transport i værdikæden.

Læs mere her
28-08-2019

Spot på Oxfam IBIS - nyt medlem i DIEH

Én af de i alt 10 nye medlemmer, som DIEH har haft glæde af at byde velkommen i år, er Oxfam IBIS - en non-profit medlemsorganisation, der arbejder for en retfærdig verden, hvor alle mennesker har lige adgang til uddannelse, indflydelse og ressourcer.

DIEH har talt med seniorrådgiver i Private Sector Engagement, Marie Busck, om medlemskabet af DIEH og vigtigheden af fokus på CSR, ansvarlighed, bæredygtighed og samfundsansvar for Oxfam IBIS – både for arbejdet ude i verden og i eget hus.

Læs mere her
27-08-2019

Spot på FBSA - nyt medlem i DIEH

Med optagelsen af Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA) er det en glæde for DIEH at byde velkommen til et medlem indenfor ejendom, byggeri og anlæg – en branche, som udgør 40 procent af Danmarks energiforbrug og beskæftiger omkring 10 procent af Danmarks befolkning.

Vi har i den forbindelse talt med Sekretariatschef Christina Schultz om vigtigheden af at tage ansvar for både menneskelige og materielle ressourcer og FBSAs arbejde med opfyldelsen af Verdensmålene.

Læs mere her
28-06-2019

Pressemeddelelse: Nyt projekt skal forhindre kapløb mod bunden i den spirende etiopiske tekstilsektor

I april kunne vi med glæde dele nyheden om, at DIEH er med i et nyt 3-årigt samarbejdsprojekt i Etiopien under navnet ’Bottom UP!’

Bottom UP er et nyt projekt, der skal promovere ansvarligt produceret bomuld og sætte fokus på hele værdikæden lige fra den etiopiske bomuldsmark til den europæiske forbruger. DIEH er en af projektparterne, som vil arbejde for, at nordiske tekstilvirksomheder får øjnene op for mulighederne i fremtidig handel med etiopiske leverandører.

Målet er, at samarbejdet skal hjælpe 2.000 bomuldsbønder, 2.200 landarbejdere og 17.000 fabriksansatte.

For mere information om projektet, kontakt projektleder Janine Dortmundt - jd@dieh.dk 

Læs pressemeddelsen her

27-06-2019

Fem take-aways fra Folkemødet 2019

Når folkemødet står i Verdensmålenes tegn er vi mange, der ville ønske, vi kunne være 100 steder på én gang. Eller blot 10. At samle fem take-aways fra Folkemødet kan derfor aldrig blive repræsentativt. I stedet har vi valgt at prøve at komme bag om nogle af skåltalerne og sætte fokus på der, hvor det er svært, og der hvor vi fik lidt ekstra at tygge på med hjem.

Det handler blandt andet om, hvorfor der ikke er noget nyt i verdensmålene, hvorfor det er svært for kommuner at prioritere klimaindsatsen og folkemødets glemte verdensmål.

Læs mere her
25-06-2019

Sådan kan danske virksomheder bidrage til bedre arbejdsforhold for migrantarbejdere

Frugt- og grøntindustrien kan være en risikofuld sektor, når man ser på de arbejdsvilkår, nogle af arbejderne, herunder ofte migrantarbejdere, på markerne eller i drivhusene arbejder under. Lange arbejdsdage, konfiskering af identitetspapirer og lønninger under overenskomstniveau er blot nogle af de forhold, der er blevet afsløret de senere år.

Men virksomhederne har mulighed for ikke blot at tage afstand til de kritisable forhold. De har mulighed for at påvirke forholdene og forbedre vilkårene for de mest sårbare af arbejderne, hvis de arbejder proaktivt. Sådan lyder det fra Jesper Nielsen, afdelingsleder for den internationale afdeling hos 3F, og migrationsekspert Anders Lisborg, som DIEH har talt med.

Læs mere her
24-06-2019

Sæt handling bag ordene: Det offentlige skal gå forrest med bæredygtige indkøb

Klima er det vigtigste politiske område i danskernes bevidsthed, men prisen er fortsat det vigtigste parameter, når offentlige institutioner køber ind. Det er på tide, at det offentlige går forrest og rykker resten af samfundet ved at sætte bæredygtige indkøb øverst på dagsordenen.

Sådan skriver Louise Koch, CSR Director EMEA, Dell Technologies, og vores egen direktør Mikkel Stenbæk Hansen i et debatindlæg i Berlinske i sidste uge

Læs mere her
19-06-2019

Bliv Sustainable Business Change Manager

I samarbejde med Tania Ellis (The Social Business Company®) og Dansk Erhverv er DIEH glade for at kunne tilbyde vores medlemmer mulighed for at opgradere både egen viden og virksomhedens CSR-indsats med den praktiske uddannelse og certificering, Sustainable Business Change Manager.

Kurset er åbent for alle, men DIEHs medlemmer får 5.000 kr. i rabat på kursusgebyret. 

Forløbet giver en 360-graders indføring i koblingen mellem samfundsengagement, forretning og forandringsledelse i alle dele af virksomhedens organisation.

Læs mere om forløbet her

Startdatoer

Efterårshold 2019: 28. august 2019
Forårshold 2020: 26. februar 2020

Kontakt

Kontakt Elisabeth Moltke for spørgsmål: em@dieh.dk 

12-06-2019

Indkøb og verdensmål - et kig i værktøjskassen

Hvilke redskaber er der i værktøjskassen, når man som offentlig eller privat indkøber gerne vil arbejde for at fremme verdensmålene gennem sine indkøb?

Hvilke gode råd kan vi give indkøberne med på vejen?

Og hvilke gode eksempler findes der, som vi kan lade os inspirere os af?

Det var nogle af de centrale spørgsmål, der blev adresseret, da temagruppen om Indkøb og Verdensmål under Forum for Bæredygtige Indkøb afholdt det 3. møde i rækken på Odense Rådhus.

Læs mere her
07-06-2019

Bliv praktikant hos Dansk Initiativ for Etisk Handel

Kunne du tænke dig at bidrage til at fremme etisk handel og ansvarlighed i værdikæder i samarbejde med en bred vifte af danske virksomheder, folkelige organisationer, erhvervsorganisationer, offentlige institutioner og fagbevægelsen? Vil du blive skarp på den nyeste udvikling, potentialer og udfordringer inden for virksomheders arbejde med CSR, bæredygtighed og verdensmål? Og vil du gerne opnå konkrete erfaringer med at kommunikere viden, budskaber og aktiviteter? Så bliv praktikant hos Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH).

Læs mere her
06-06-2019

Mød DIEH på Folkemødet

Så er det snart Folkemøde-tid, og vi glæder os til at møde medlemmer og nuværende og potentielle samarbejdspartnere ved de mange spændende arrangementer.

Læs mere her om hvor du kan møde DIEH på Folkemødet 

06-06-2019

Nyt samarbejdsprojekt om bomuld og tekstil i Etiopien

Det er med stor glæde at vi kan dele nyheden, at DIEH er med i et nyt 3-årigt samarbejdsprojekt i Etiopien under navnet ’Bottom UP!’

Formålet med projektet er at opbygge en ansvarlig tekstilværdikæde - fra bunden: Fra de etiopiske bomuldsmarker til tøjfabrikkerne til europæiske virksomheder og forbrugere.

Projektet er et samarbejde mellem DIEH, Solidaridad Europe, Aid by Trade Foundation Germany, CSR Netherlands og Solidaridad Ethiopia.

Overordnet er DIEHS rolle i projektet at være med til at skabe dialog med danske tøj- og tekstilvirksomheder om de muligheder og udfordringer, der ligger i Etiopien som et (fremtidigt) sourcing-land for derigennem at præge og styrke udviklingen i den etiopiske sektor og i sidste ende skabe størst muligt positiv impact på mennesker og miljø.

Mere konkret planlægger DIEH bl.a. sektor-workshops, webinars og et handelsdelegations-besøg til Etiopien for at diskutere og synliggøre fordelene og udfordringer ved at handle tekstil fra Etiopien. Derudover skal DIEH være med til at udarbejde en fælles forbruger-oplysningskampagne for at sætte fokus på ansvarlig bomulds- og tøjproduktion.

Projektet er netop startet og kører frem til april 2022.

Læs mere her
05-06-2019

Indblik i en dynamisk tekstilsektor: Projektbesøg i Myanmar

I maj var DIEHs projektleder, Sarah Dieckmann, på projektbesøg og til konference i Myanmar. Det gav blandt andet indblik i det store behov for at sikre respekt for retten til at organisere sig i fagforening og udføre fagligt arbejde, uden at risikere at blive fyret eller diskrimineret af arbejdsgiverne i landets fortsat voksende tekstilindustri.

Udover at mødes med projektpartnere og aktører tekstilindustrien deltog Sarah også i 2019 Myanmar Buyer’s Forum – stakeholders conference. På konferencen blev branchens fremskridt og udfordringer diskuteret af producenter, internationale brands, politikere, fagforeninger og NGO’er.

Læs mere her
04-06-2019

Nyt værktøj til DIEH medlemmer - serie af landestudier kortlægger risici i dine globale værdikæder

Køber du fra lande med risiko for brud på miljøstandarder, menneske- og arbejderrettigheder? Og er du medlem af DIEH? Så er den kommende serie af landebriefinger noget for dig og jeres virksomhed eller organisation.

DIEHs norske søsterorganisation IEH har netop publiceret et landestudie fra Myanmar, som kortlægger de vigtigste risici for brud på menneske- og arbejdstagerrettigheder samt miljøstandarder. Studiet er det første af en række risikostudier udarbejdet af IEH i samarbejde med DIEH og ETI i England.

De øvrige studier, country briefs, vil blive publiceret i løbet af 2019 og 2020 som en nøgleressource for medlemmer, der køber - eller overvejer at købe - fra risikolande som fx Myanmar, Etiopien, Cambodia eller Peru. Helt konkret vil man kunne bruge studierne som udgangspunkt for det vigtige arbejde med kortlægning og igangsætning af tiltag, der hvor risikoen er høj.

Læs mere om den første briefing om Myanmar og hvordan du får adgang til landestudierne her

29-05-2019

Spotlight på Cphbusiness - nyt medlem i DIEH

Så har vi endnu en gang fornøjelsen af at sætte spot på et af de nyeste medlemmer i DIEH - Cphbusiness.
 
Cphbusiness er Danmarks største Erhvervsakademi og har både danske og internationale videregående uddannelser. De arbejder allerede meget med FNs verdensmål 8, 12 og 13 og vil gerne i fremtiden ”blive endnu stærkere på området vedrørende etisk handel, etik generelt og de øvrige verdensmål”.
 
Vi har i den forbindelse talt med Udviklings- og Innovationschef Frank A. Mathiasen om hvad Cphbusiness er, og hvad de forventer af medlemskabet af DIEH.

Læs mere her
13-05-2019

Nomineringer til 360 Graders Prisen 2019 er igang

I samarbejde med Dansk Erhverv, Green Network og Erhvervsstyrelsen er DIEH stolte af at lancere årets 360 Graders Pris. 

360 grader prisen har i 2017 og 2018 hyldet startups og etablerede virksomheder, der arbejder succesfuldt i krydsfeltet imellem innovation, ny teknologiske løsninger og bæredygtighed og dermed bidrager til Verdensmålene. Det gør vi igen i 2019 ved prisuddelingen på Børsen den 10. september. 

Læs mere her
10-05-2019

DIEH har fået ny bestyrelse

I forbindelse med en veloverstået Generalforsamling den 2. maj blev der valgt ny bestyrelse i DIEH. Godt halvdelen af bestyrelsen var på valg, hvilket resulterede i genvalg af siddende medlemmer såvel som indvalg af nye.

Hermed et varmt velkommen til følgende nye medlemmer -

Jens Christian Roth, Ørsted, bestyrelsesmedlem i virksomhedsgruppen

Christian Lyngsø Alvarez, HK Handel, bestyrelsesmedlem i fagbevægelsesgruppen 

Maj Manczak, EKF, suppleant i gruppen for offentlige instanser 

Rikke Dreyer, Miljømærkning Danmark, suppleant i gruppen for offentlige instanser

Fra sekretariatet vil vi også gerne sige mange tak for et godt samarbejde til Adam Hey fra Frederiksberg Kommune, som dette år valgte at træde tilbage.

Læs mere om  den samlede bestyrelse her

10-05-2019

Der ER håb forude - masser af inspiration at hente på DIEHs årskonference

Der var både plads til de store visioner og gode eksempler på konkrete tiltag til bæredygtig omstilling ved DIEHs årskonference ”Håb forude – Danmark som verdensmålspioner”. Dette år havde vi valgt at sætte særligt fokus på verdensmål 12 – ansvarligt forbrug og produktion, som et væsentligt løftestangs-verdensmål, hvor Danmark endnu har en del at levere.

Der var dog al mulig grund til at se håbefuldt på fremtiden, da vores dygtige oplægsholdere belyste forskellige tendenser og konkrete tiltag indenfor forskellige sektorer.

Se hvilke løsninger, de forskellige oplægsholdere bød ind med, og se slideshow fra konferencen her

02-05-2019

Lancering af SET 2018/19

I dag bliver State of Ethical Trading 2018/19 lanceret til DIEHs Årskonference på Børsen.

I rapporten tager DIEH temperaturen på etisk handel, verdensmål og bæredygtighed blandt vores medlemmer i det forgangne år. I samme ombæring ser vi på en fremtid, hvor etisk handel bliver endnu mere afgørende for den verden, vi lever i.

Læs rapporten her

30-04-2019

Kursus - FN’s verdensmål som ramme for den kommunale indsats

FN’s 17 Verdensmål er det globale kompas for verdens udvikling frem til 2030 – også for kommunerne. 

DIEH og PlanMiljø har tilrettelagt en kursusdag, der giver inspiration til at arbejde med verdensmålene i kommunale planer og strategier, samt konkret viden og redskaber til det daglige arbejde.

Læs mere og tilmeld dig kurset - i Aarhus eller i København

Download
26-04-2019

Partnerskabet om Bæredygtigt Fiskeri er blevet forlænget

Partnerskabet om Bæredygtigt Fiskeri har løbet et års tid, og er nu blevet forlænget frem til og med 2020 med en bevilling fra Velux Fonden. Partnerskabet er et netværksbaseret forum drevet af DIEH og Plan Miljø, hvor relevante aktører mødes med henblik på at skabe øget forståelse om, hvad bæredygtigt fanget fisk består af. Det sker gennem en række vidensdelinger, hvor forskellige problematikker, blandt andre klimaaftryk, truede fiskebestande, fangstformer, påvirkning af økosystemer, bifangster og meget andet bliver sat på dagsordenen.

Fremtidens fisk skal serveres bæredygtigt, og derfor arbejder partnerskabet også med forskellige projektidéer, som bl.a. har til hensigt at få bevidsthed om bæredygtig fisk helt ind på danskernes tallerken.

Aktørerne tæller både professionelle indkøbere, mærkningsordninger, fiskeforeninger, restauranter og uddannelsesinstitutioner.

Vi glæder os til at fortsætte det gode samarbejde for fremtidens fiskebestand både i Danmark og globalt.

23-04-2019

Årskonference 2019: "Håb forude - Danmark som verdensmålspioner gennem etisk handel"

DIEH inviterer virksomheder, NGO’er, fagbevægelsen, brancheorganisationer, offentlige institutioner, politikere mfl. til årskonference 2019.

Som altid er årskonferencen et af årets højdepunkter for DIEH, og vi glæder os til at se alle vores medlemmer såvel som nye ansigter til inspirationstaler, lancering af vores årlige rapport State of Ethical Trading, networking og meget mere.

I år sætter vi spot på Verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion og præsenterer viden, inspiration og debat om, hvordan etisk handel kan være en katalysator til at indfri alle de 17 Verdensmål.

Se program og tilmeld dig her

Som optakt til årskonferencen 2019 kan du i denne video høre fra nogle af deltagerne på sidste års 10-års jubilæumskonference, hvor vi blandt andet gjorde status på, hvad DIEH er, og hvorfor etisk handel er vigtigt. 

20-04-2019

Generalforsamling 2019

Bilag til Generalforsamling er udsendt til medlemmer den 25. april 2019. Kontakt gerne Elisabeth Moltke - em@dieh.dk - hvis I ikke har modtaget dem.

Da årsberetnignen er for stor til at udsende per mail, kan den downloades her

01-04-2019

Spotlight på Roskilde Festival - nyt medlem af DIEH

Endnu engang glæder vi os over at kunne byde velkommen til et nyt medlem i DIEH.

Roskilde Festival arbejder strategisk med bæredygtighed blandt andet med afsæt i FNs verdensmål. I løbet af de sidste fem år har festivalen blandt andet fokuseret på omlægning til økologi i madboderne og i gennem de seneste tre år har de også arbejdet med lighed – økonomisk, socialt og kulturelt.

Læs mere her, når Sanne Stephansen, Programleder for bæredygtighed, og Signe Lopdrup, adm. direktør, fortæller om festivalens arbejde og visioner for medlemsskabet af DIEH.

01-04-2019

Seminar med fokus på arbejdstagerrettigheder i Kina

Den 7. marts 2019 arrangerede DIEH sammen med søsterorganisationerne fra Norge (IEH) og England (ETI) samt Fair Wear Foundation seminaret "How to engage on worker representation in China’.

Ikke overraskende står det ikke står godt til med arbejdstagerrettigheder i landet. Det blev derfor blandt andet diskuteret, hvad man som virksomhed kan stille op, når der i praksis ikke er foreningsfrihed?

Læs mere her
21-03-2019

Det sorte sølv: Nye veje i opgøret med børnearbejde, gæld og tyveri i vaniljebranchen

De seneste år er prisen på vanilje mangedoblet, men det er langt fra en fortjeneste, der havner i vaniljebøndernes lommer. Allerede i 2016 kunne Danwatch afsløre udbredt brug af børnearbejde, uoverskuelige gældskontrakter og organiseret tyveri af det dyrebare krydderi fra markerne i Madagaskar.

To danske aktører på vaniljemarkedet har på hver deres måde valgt at gå alternative veje for at sikre ordentlige forhold i leverandørkæden bag krydderiet, der nu har en dyrere kilopris end sølv.

DIEH har talt med Hansens Flødeis og Wiik & Co for at finde ud af, hvordan de helt ud i yderste led  - på vaniljemarkerne - arbejder aktivt for at undgå, at krydderiet i danskernes foretrukne is er stjålet, og at det krydderi, vi køber i supermarkedet til jul, ikke bidrager til at gældssætte vaniljebønderne.

Læs mere her
08-03-2019

Investering i kvinder er ikke kun god stil - det er også god forretning

At en investering i kvinder og piger er en investering i bæredygtig udvikling, er efterhånden en kendsgerning.
 
Undersøgelser har vist, at i mange udviklingslande bliver 90% af en kvindes indtægt reinvesteret i børnene og i familien, hvor det til sammenligning kun gælder 30-40% for mænds vedkommende.

Hvis man som virksomhed for alvor vil fremtidssikre sin forretning og bidrage til bæredygtig udvikling, kommer man simpelthen ikke udenom at investere i piger og kvinder.

Det skrev DIEH sammen med Peter Larsen Kaffe et debatindlæg om i Politiken i forbindelse med kampagnen Kaffe Hjælper.

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag, kan du læse eller genlæse artiklen her

04-03-2019

Spotlight på Rosendahl Design Group A/S - nyt medlem i DIEH

Årets første nye medlem af DIEH er Rosendahl Design Group, som vi hermed har glæden af at byde officielt velkommen til!.

Læs mere her om, hvorfor fokus på bæredygtighed og ansvarlighed ifølge CSR-manager Pia Halldorsson er vigtigt for Rosendahl Design Group.

27-02-2019

Ny rapport: SMV'er med nationalt fokus er ikke med på Verdensmåls-bølgen

Danmark rangerer i toppen, når det kommer til at implementere FNs Verdensmål. Men der er stor forskel på, hvilke typer virksomheder, der er med på Verdensmåls-bølgen.

En ny rapport om virksomheders arbejde med FNs Verdensmål, der er udarbejdet af Dansk Erhverv, viser at det blandt SMVerne kun er omkring 41 procent af de adspurgte, der arbejder kvalificeret med verdensmålene. For virksomheder med over 250 medarbejdere er det 85 procent, der i større eller mindre grad arbejder med målene.

Læs mere her
08-02-2019

Anklager om udnyttelse på Malaysias gummihandskefabrikker

Internationale medier har siden slutningen af 2018 rapporteret om krænkelser af arbejdstagerrettigheder på fabrikker i Malaysia, der producerer medicinske gummihandsker til blandt andet det europæiske marked.

Fabrikkerne leverer eksempelvis til Storbritanniens sundhedsvæsen og helse- og dagligvarebranchen i Norge, og de eksporterer samlet til i alt 195 lande over hele verden. Det britiske medie The Guardian har talt med arbejdere hos fabrikanterne Top Glove og WRP, der begge leverer til det britiske sundhedsvæsen NHS.

Migrantarbejdere på fabrikkerne fortæller, at de udsættes for tvunget overarbejde, får frataget deres pas og tilbageholdt deres løn. Det sker, selvom NHS har en code of conduct, der skal forebygge tvangsarbejde og moderne slaveri.

Læs mere her
06-02-2019

Humanitær innovation - hvad skal der egentlig til?

”The problem of innovation is that it is everywhere”. Med disse ord lagde en veloplagt John Bessant, professor i innovation og iværksætteri fra Exeter Universitet, ud med at tale til elefanten i rummet. For når man skal tale om humanitær innovation, er det vigtigt at komme ud over innovation som et fortærsket buzz-ord.

Hvad mener vi egentlig, når vi siger innovation? Og hvad er potentialerne, når vi kommer i gang med rigtig innovation?

Læs mere her
30-01-2019

Lancering af DIEH Academy

Vi oplever i DIEH i stigende grad, at vores medlemmer efterspørger konkrete kompetencer og redskaber, de kan bruge i deres daglige arbejde med etisk handel og bæredygtighed.

Derfor genoptager vi nu vores træningsaktiviteter og lancerer DIEH Academy, hvor vi løbende tilbyder træninger og workshops med erfarne undervisere til stærkt reduceret pris til vores medlemmer.

Læs mere her
29-01-2019

Tilmeld dig nu: Responsible Buying for indkøbere - 26. & 27. marts

I foråret 2019 tilbyder vi to træninger i ansvarlige indkøb: en om fødevarer og en om non-food produkter. Træningerne henvender sig primært til indkøbere i virksomheder og organisationer.

Gennem oplæg og øvelser vil du få en praktisk forståelse af, hvad det vil sige at købe ’etisk’, samt hvordan du kan integrere respekt for menneske- og arbejdstagerrettigheder i din egen indkøbspraksis. Du vil få et indblik i dilemmaer og potentielle menneskelige omkostninger ved indkøbspraksisser samt blive klædt på til at integrere etisk handel i det daglige arbejde.

Vi har hentet skarpe eksperter ind udefra, Steve Homer og Muriel Johnson, - bemærk derfor, at kurserne afholdes på engelsk.

Læs mere og tilmeld dig herunder

26. marts 2019: DIEH Træning for indkøbere: Responsible Buying (non-food-produkter)

27. marts 2019: DIEH Træning for indkøbere: Responsible Buying (foods) 

25-01-2019

Spotlight på Donaid - nyt medlem af DIEH

Det er med stor glæde vi kan byde velkommen til det seneste nye medlem af DIEH, donaid.

donaid arbejder med, hvordan virksomheder kan arbejde med velgørenhed og derigennem bæredygtighed.

Læs mere her
09-01-2019

Velkommen til 11 nye medlemmer i 2018

2018 var på mange måder et spændende år for DIEH. Blandt andet har vi været rigtig glade for at byde velkommen til hele 11 nye medlemmer -

Sandstone Natursten, Dansk Handicap Forbund, Miljø- og Fødevareministeriet, Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, LETZ Sushi, Miljømærkning Danmark, Dansk Flygtningehjælp, BLUETOWN, Ragn-Sells, Acces2innovation og Donaid.

Vi glæder os over den mangfoldighed af interesser og vidensområder DIEHs medlemsskare efterhånden repræsenterer og ser frem flere års samarbejde fremover.

Velkommen til!

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->