Nyhedsarkiv_2020

16-12-2020

Er det etiske forbrug ved at blive mainstream? – antallet af certificerede varer stiger år for år

Vi møder ofte skepsis fra dem, som mener, at ’det etiske forbrug’ er og bliver en niche. Virkeligheden er dog, at flere forbrugere vælger etisk med pengepungen. Dette kan blandt andet ses ved, at certificerede varer i langt højere grad end tidligere lander i danskernes indkøbskurv, mens virksomhederne i stadig stigende grad anvender certificeringer som værktøj til at fremme ansvarlig indkøb og til at kommunikere, at varer er blevet ansvarligt produceret.

Læs mere her
07-12-2020

Grøn Transport i Værdikæden: Pjece med inspiration og gode råd

Transport er en fundamental forudsætning for global handel, og transport indgår i alle varers værdikæder – ofte i flere led i værdikæden. I løbet af efteråret har DIEH samlet mere end 60 repræsentanter fra virksomheder, organisationer og offentlige instanser til deling af viden og erfaringer i ’Temagruppen for grøn transport i værdikæden’ under Forum for Bæredygtige Indkøb. Sammen har vi diskuteret hvordan blandt andet drivmidler, standarder og indkøberens rolle kan være med til at skabe forandring i varetransporten.

Udbyttet af møderne er nu tilgængeligt for alle (indkøbere) i pjecen ”Grøn transport i værdikæden”, der blev lanceret på Forum for Bæredygtige Indkøbs årskonference. Her finder du gode råd til indkøb og inspiration i hele 16 inspirerende cases fra både indkøbere af transport, transportleverandører og større transportprojekter.

Læs mere her
03-12-2020

Her er DIEHs nye direktør

I et stærkt og bredt felt af ansøgere har bestyrelsen netop valgt en ny direktør for DIEH - Nanna Callisen Bang.

Jonas Engberg, formand for DIEHs bestyrelse, begrunder blandt andet valget af Nanna, der kommer fra en stilling som program- og souschef i Tuborgfondet, med, at "hun kommer med et stærkt engagement, et bankende hjerte for klima, miljø og social ansvarlighed og med mange års solid erfaring med tværsektorielt samarbejde, alliancer og partnerskaber på tværs af offentlige myndigheder, forskning, organisationer, fonde og det private erhvervsliv i Danmark og internationalt”.

DIEHs næstformand, Malene Thiele, ser også frem til samarbejdet med den nye direktør, der tiltræder den 4. januar 2020:

”Bæredygtighed og ansvarlighed er i de seneste år blevet en central del af forretningsmodellen for mange virksomheder, og i DIEH sættes deres erfaring og viden i spil på tværs af brancher og sektorer. Dermed har DIEH potentiale til at skabe en endnu større impact, end de enkelte aktører kan på egen hånd. Den opgave er Nanna den rette til at facilitere”

Mød Nanna i DIEHs officielle pressemeddelelse Ny direktør i DIEH: ”Vi skal styrke samarbejdet for en mere ansvarlig og bæredygtig handel”

Læs også Altingets portræt Ny DIEH-direktør: "Mit hjerte har altid banket for bæredygtighed"

27-11-2020

Spot på Simple Feast – nyt medlem i DIEH

I oktober kunne DIEH byde velkommen til Simple Feast som nyt medlem i DIEH. Simple Feast leverer måltidskasser og andet mad i Danmark, Sverige og USA – alt sammen plantebaseret.

”Simple Feast er sat i verden for at gøre det nemt at spise plantebaseret og sætte en ny standard som en del af et bæredygtigt fødevaresystem”, fortæller Sustainability Research Coordinator, Christina Hjelm.

Læs mere her
23-11-2020

Pressemeddelelse: Ny dansk alliance med 30 danske virksomheder, organisationer og myndigheder går sammen til kamp mod afskovning fra palmeolie.

Fælles indsats vil gøre det nemmere for danskerne at undgå at bidrage til fældning af regnskov, når de køber ind
23. november 2020

30 toneangivende danske virksomheder, organisationer og myndigheder er gået sammen og lancerer i dag Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie. Alliancen skal i fællesskab gennem et forpligtende samarbejde sikre brug af ansvarligt produceret palmeolie i Danmark samt bidrage til fremdrift mod ansvarlig produktion globalt. Alliancen er faciliteret af Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH).

Et unikt samarbejde
Den nye alliance er en fælles indsats for at bidrage til at komme problemerne bag palmeolieproduktionen til livs. Alliancen er stiftet ud fra det udgangspunkt, at vi kan nå mere gennem samarbejde på tværs af aktører end enkelte aktører hver for sig. Alliancen vil hjælpe danske virksomheder og gøre arbejdet med at sikre ansvarlig palmeolie nemmere. Derudover vil alliancen arbejde for at fremme dialog og debat blandt danske interessenter samt oplyse forbrugerne om palmeolie og bæredygtighed.

Læs mere her
16-11-2020

Spot på warfair - nyt medlem i DIEH

I oktober kunne DIEH byde velkommen til virksomheden warfair, som er etableret for at fremme handel med produkter fra konfliktramte lande.

- Vi startede warfair for et år siden, fordi vi tror på handel som et værdifuldt redskab til at forandre verden. Og fordi jeg igennem min karriere har oplevet, hvordan folk i konfliktlande bliver ramt dobbelt hårdt på deres eksistensgrundlag, når der ikke er nogen, der tør handle med dem, fortæller stifter Christian Friis Bach.

Læs med her, når vi taler med Christian Friis Bach om udfordringerne i at insistere på at handle med dem, de andre ikke vil handle med, vigtigheden af due diligence, når verdens bedste granatæbler er fra Helmand, og ikke mindst, hvorfor han med smil siger, at ”DIEH ødelægger på mange måder warfairs arbejde”.

04-11-2020

Blockchain beyond the hype: Lessons learned

Last week we had the honour of learning about how companies can use blockchain technology in the supply chain from the expertise of Leontien Hasselman-Plugge, CEO at SIM, Simon Bager, PhD at University of Louvain, and Christina Singh, consultant at COWI. Blockchain however is no silver bullet and the concept needs some nuancing to understand its true potential! Click 'læs mere her' to read some of the lessons learned.

Læs mere her
03-11-2020

Mød årets finalister til prisen Verdens Bedste Indkøber 2020 – og vær med når vinderen kåres

For andet år i træk uddeles prisen som Verdens Bedste Indkøber til en offentlig institution, virksomhed eller organisation, som har arbejdet med at bidrage til ét eller flere af Verdensmålene gennem deres indkøb.

Prisen uddeles på årskonferencen for bæredygtige indkøb d. 5. november. De tre finalister til årets pris som Verdens Bedste Indkøber giver god inspiration til, hvordan indkøbere kan arbejde med verdensmålene gennem strategier, udbudskrav og miljømærkepolitik. Læs mere om de tre finalister her, som i år er Gladsaxe Kommune, Region Midtjylland, Indkøb & Medicoteknik (I&M) og Københavns Kommune, Team Bæredygtige Indkøb i Økonomiforvaltningen.

Læs mere her
16-10-2020

Lovpligtig due diligence: Ikke et spørgsmål om - men hvordan

Er vejen frem for at løse udfordringerne på menneskerettigheds- og miljøområdet i globale værdikæder en national lov om obligatorisk due-diligence (nødvendig omhu)? Eller bør man hellere vente på et direktiv eller en forordning fra EU? Det var et af de centrale spørgsmål ved en international konference om ansvarlig virksomhedsadfærd den 30. september, som DIEH var medarrangør på. En ting var dog klar: Det er ikke længere et spørgsmål om der kommer regler for lovpligtig due-diligence, men snarere hvordan de skal udformes.

Læs mere her
14-10-2020

Mod en ny alliance for ansvarlig palmeolie

Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) tog i september sammen centrale danske interessenter de første skridt mod en ny samlende dansk indsats, der gennem et forpligtende samarbejde skal sikre ansvarlig brug af palmeolie i Danmark. Det skete da DIEH d. 21. sept. sammen med DI, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer, De Samvirkende Købmænd, Kosmetik- og Hygiejnebranchen, Brancheforeningen for dansk Vask-, Kosmetik- og Husholdningsindustri (VKH), WWF-Verdensnaturfonden, 3F, NEPCon, Miljø- og Fødevareministeriet og en række virksomheder afholdt dialogmøde om et nyt samarbejde under overskriften Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie.

Initiativet har som mål at skabe fremdrift mod ansvarligt produceret palmeolie, blandt andet for at sikre at palmeolieproduktionen ikke bidrager til afskovning. Alliancen sigter primært mod at den palmeolie, der importeres til og anvendes i Danmark er ansvarlig produceret, men det er også ambitionen at drive udviklingen på Europæisk og globalt plan hen mod mere ansvarligt produceret palmeolie.

Læs mere her
12-10-2020

Direktør til Dansk Initiativ for Etisk Handel

DIEH søger ny direktør.

Vil du stå i spidsen for arbejdet med ansvarlige og klimavenlige globale værdikæder i Danmarks stærkeste medlemsorganisation på området?

Har du politisk tæft, internationalt udsyn, viden om og strategisk sans for de muligheder, der ligger i, sammen med en bred kreds af helt centrale interessenter og aktører, at adressere de enorme udfordringer verden står overfor, gennem bæredygtige indkøb og ansvarlig virksomhedsadfærd?

Har du flair for og erfaring med motiverende ledelse og kan du løfte en vigtig dagsorden – i samarbejde med et sekretariat, godt 100 medlemmer og endnu flere samarbejdspartnere?

Så er det dig, vi gerne vil have som ny direktør for Dansk Initiativ for Etisk Handel, da vores nuværende direktør, Mikkel Stenbæk Hansen, har valgt at søge nye udfordringer. 

Er det dig vi søger eller kender du en kvalificeret kandidat? Læs mere og søg stillingen her.

07-10-2020

Challenges and opportunities with cotton sourcing – going local

"It is no great surprise that the global textile industry is facing many challenges with hyper-globalized supply chains and production. At the same time, consumer-demand for responsibly produced goods is increasing every day".

I anledning International World Cotton Day den 7. oktober sætter DIEH fokus på udfordringer og muligheder i den globale bomulds- og tekstil industri. Læs med her, hvor vi dykker ned i potentialet for at vælge en lokalt forankret værdikæde i Etiopien.

DIEH arbejder med at styrke bomuldsbønder, landarbejdere og fabriksansatte i Etiopiens bomuldsindustri på Bottom UP! projektet sammen med en række internationale partnere.

Læs mere her
23-09-2020

Spot på Tænketanken Frej – nyt medlem i DIEH

I august kunne DIEH byde velkommen til endnu et nyt medlem: Tænketanken Frej, der arbejder for ”at skabe et stadigt mere bæredygtigt fødevaredanmark”.

For Frej er bæredygtighed en løbende proces uden et endemål. 

- Et af vores hovedbudskaber er, at der ikke er et endemål for bæredygtighed, men det handler om, at man som organisation, virksomhed og person hele tiden sætte nye mål for, hvordan man vil bidrage stadigt mere positivt til verden, siger Marie-Louise Boisen Lendal, medstifter og direktør i Frej.

Læs mere her
04-09-2020

DIEH medunderskriver fælles erklæring om due diligence lovgivning i EU

Sammen med DIEHs søsterorganisationer i Storbritannien og Norge samt en række andre internationale aktører er DIEH medunderskriver på en fælles erklæring om EU lovgivning om menneskerettigheder og miljø.

Gruppen af medunderskrivere inkluderer flere store multinationale virksomheder med en samlet årlig omsætning på næsten 350 milliarder euro. Flere underskrivere har gennem tidligere erklæringer og igangværende kampagner også støttet opfordringer til obligatorisk due diligence på nationalt niveau.

DIEH afholder sammen med Amnesty International Danmark, Folkekirkens Nødhjælp, Global Compact Network Danmark, Institut for Menneskerettigheder og 92-gruppen en international konference omkring due diligence-lovgivning d. 30. september 2020.

Læs hele erklæringen her

Læs også DIEHs artikel Er vejen til ansvarlige værdikæder brolagt med lovgivning?

01-09-2020

Ny kampagne skal sætte fokus skyggesider og gode historier om vanilje

DIEH har netop kickstartet et oplysningsprojekt om, hvordan man via etisk handel kan arbejde proaktivt for at undgå mange af de problematiske forhold, der knytter sig til produktionen af vanilje, og på samme tid bidrage positivt til udviklingen i lokalsamfundet.

Hansens Flødeis er partner på projektet, som er finansieret af Danida.

Formålet med projektet er at højne danskernes forståelse for, at de produkter, de køber i Danmark, medfører både positive og negative konsekvenser andre steder i verden.

Konkret skal projektet øge danskernes viden om problemstillinger i og omkring vaniljeproduktion i udviklingslande som Madagaskar og Uganda og ikke mindst vigtigheden i at skabe anstændige jobs og stabilitet i de lokale samfund, hvor råvarer dyrkes.

Læs mere om projektet her

28-08-2020

Stor tilslutning til Dansk Alliance for Ansvarlig Soja

Samarbejdet omkring at skabe afskovningsfri og ansvarlig soja-import til Danmark er blevet yderligere styrket. Dansk Alliance for Ansvarlig Soja har budt velkommen til hele tre nye medlemmer: fødevareproducenten HK Scan, tænketanken Frej og grovvareselskabet og soja-importør DLG.

Læs mere om de nye medlemmer her

27-08-2020

Hvem er Verdens Bedste Indkøber 2020?

Nu har du mulighed for at nominere en virksomhed, organisation eller institution til prisen Verdens Bedste Indkøber.

Der er store potentialer i at bidrage til verdensmålene gennem ansvarlige indkøb og Verdens Bedste Indkøber prisen hædrer de gode eksempler – store som små. Prisen uddeles til en offentlig institution, virksomhed eller organisation, som har gjort et ekstra stort stykke arbejde med at bidrage til ét eller flere af Verdensmålene gennem deres indkøb.

Læs mere her
15-08-2020

Corona-ord på DIEHs sommerkur: Grib chancen for skabe en bæredygtig fremtid og ansvarlige leverandørkæder - sammen

'Traditionen' tro skinnede solen over DIEHs anden sommerkur, hvor vi var glade for at kunne møde vores medlemmer og samarbejdspartnere samt lancere rapporten Etisk Handel 2020 for femte år i træk.

Det blev også til inspirerende indspark fra DIEHs formandskab og direktør om verden i lyset af Corona og det momentum, vi står i lige nu, for at bruge krisen til noget konstruktivt.

Læs mere her
14-08-2020

Etisk Handel 2020: Stigende forventninger til arbejdet med bæredygtighed

NY PUBLIKATION: Med Etisk Handel 2020 tegner vi et portræt af et Danmark, hvor etisk handel er prioriteret højere end nogensinde, samtidig med, at der er stigende forventninger og krav til virksomhedernes arbejde med ansvarlige værdikæder.

Otte ud af ti af Dansk Initiativ for Etisk Handels (DIEHs) medlemsvirksomheder angiver, at bæredygtighed generelt er et prioriteret område. Men det er ikke kun virksomheder, der rykker. Flere aktører over en bred kam - offentlige instanser, civilsamfundsorganisationer, brancheorganisationer og fagbevægelsen – har for alvor taget bæredygtighed til sig, og det er med god grund, for der er stigende forventninger fra flere sider.

Rapporten er baseret på data indsamlet af Dansk Initiativ for Etisk Handel inden corona-krisen. Rapporten tager således ikke højde for de ændringer, der måtte være sket siden, men er en vigtig baseline for det momentum for ansvarlig handel og bæredygtig udvikling, der var skabt, inden COVID-19 ramte. Rapporten viser blandt andet, at samtlige af DIEHs virksomhedsmedlemmer oplever stigende forventninger fra både medarbejdere og kunder.

Læs mere her
07-07-2020

Spot på Turtle Workwear - nyt medlem i DIEH

Hos DIEH glæder vi os over, at vi inden sommerferien har kunnet byde velkommen til endnu et nyt medlem: Turtle Workwear.

Folkene bag Turtle Workwear har en ambition om at revolutionere markedet indenfor bæredygtige og slidstærke tøjløsninger til virksomheder. Udover at de selv skal kunne drive en sund tøjforretning, er det mindst lige så vigtigt, at de resterende led i værdikæden har en sund forretning, hvor medarbejdere bliver betalt en løn, som de kan leve af. De tror nemlig på, at det er muligt at drive forretning – og samtidigt behandle mennesker og miljø ordentligt:

- For os handler det om at finde frem til netop den pris, som giver mening for alle parter i værdikæden.

Læs mere her
06-07-2020

Sommerlukket

DIEHs sekretariat holder sommerlukket i uge 29, 30 og 31.

Vi kan naturligvis altid kontaktes, hvis der er akut behov for hjælp, og ellers betyder sommerlukningen blot, at der vil være lidt længere svartid.

Vi glæder os høre fra jer alle og forhåbentlig også se jer til vores sommerkur den 14. august.

02-07-2020

Bæredygtighed i modebranchen – overskudslagre og tøjspild før og efter COVID-19

COVID-19 har virket som et forstørrelsesglas på tekstilbranchens sociale og miljømæssige udfordringer – i særdeleshed i forbindelse med bæredygtighed.

En krise kan dog også skabe et momentum for forandring. Derfor satte DIEH i sidste uge sammen med Global Fashion Agenda, Dansk Mode og & Textil (DM&T), WEAR, Forbrugerrådet Tænk og Folkekirkens Nødhjælp fokus på bæredygtighed i modebranchen før og efter COVID-19.

Læs mere her
02-07-2020

Spot på People Like Us - nyt medlem i DIEH

Så er det tid i sommervarmen til at sætte pris på ét af de nyeste medlemmer af DIEH: People Like Us.

People Like Us er et dansk mikrobryggeri med base på Amagerbro i København.

Bryggeriets mission er bred – udover at brygge socialt bæredygtige øl med internationale ambitioner, er målet også at skabe arbejdspladser for folk fra socialt marginaliserede grupper, som normalt ville have svært ved at finde et arbejde. Af bryggeriets 45 ansatte har mere end 85% en diagnose. 

Læs mere her
30-06-2020

Lancering: Landebriefs med fokus på risici i Brasilien og Colombia

To nye udgivelser i serien af landebriefs for udvalgte produktionslande er nu klar – Brasilien og Colombia.

Serien er udarbejdet i fællesskabet af etisk handel-søsterorganisationer og udbydes til medlemmerne i Norge, Storbritannien og Danmark.

Hvert landebrief samler nøgledata og fremhæver særligt kritiske opmærksomhedspunkter i forbindelse med fx arbejdstagerrettigheder, børnearbejde, miljøproblematikker, diskrimination og korruption i de enkelte lande. Til hvert af disse områder er der ligeledes konkrete forslag til spørgsmål, man kan stille sine leverandører.

Læs mere her
19-06-2020

Spot på Politiet - nyt medlem i DIEH

”Som en stor offentlig instans med mere end 15.000 ansatte og et årligt indkøbsbudget på mere end 2 mia. kr. er vi bevidste om, at vores påvirkning går langt ud over landets egne grænser”.

Et af de mange nye spændende medlemmer, som DIEH for nylig har kunnet byde velkommen til, er politiet.

Læs med her, hvor CSR-ansvarlig Maria Pagel Fray fortæller om, hvorfor samfundsansvar i forhold til ansvarlige indkøb er vigtigt for politiet som en statslig aktør.

10-06-2020

Lancering: Landebriefs med fokus på risici - Tyrkiet og Egypten

Som et særligt tilbud til medlemmer lancerer vi i et samarbejde mellem etisk handel -initiativer i Norge, Storbritannien og Danmark en række lande-briefs, såkaldte country briefs, for udvalgte produktionslande, hvor der er risiko for brud på miljøstandarder, menneske- og arbejderrettigheder.

Serien af landebriefs samler nøgledata og giver overblik over særligt kritiske opmærksomhedspunkter i forbindelse med fx arbejdstagerrettigheder, børnearbejde, miljøproblematikker, diskrimination og korruption. Endelig stiller de skarpt på, hvilke spørgsmål man som indkøber kan stille sine leverandører.

Det første brief omhandlede Myanmar, og nu er to mere klar om henholdsvis Tyrkiet og Egypten.

Læs mere her
09-06-2020

Konsekvenser af Covid-19: Spot på migrantarbejdere

Der er i denne tid (heldigvis) mange webinarer og rapporter, der gør os klogere på de vidtrækkende konsekvenser, som covid-19-epidemien har i globale værdikæder. 

På den baggrund har vi samlet information om og anbefalinger til, hvordan man bedst understøtter migrantarbejdere, som udgør en betydelig del af arbejdskraften i mange globale værdikæder, ikke mindst i fødevare- og landbrugssektoren.

Læs mere her
09-06-2020

Ny guide: Orden i eget hus - et inspirationskatalog til bæredygtighed i organisationen

Ønsker I at bidrage til en mere bæredygtig verden i egen organisation?

DIEHs nye inspirationskatalog 'Orden i eget hus' samler en række gode råd om alt fra madordninger og transport til rengøring og indkøb. Brug kataloget som inspiration til at implementere bæredygtige løsninger i dagligdagen - der er både lavt hængende frugter og inspiration til større omlægninger.

Kataloget vil løbende blive opdateret.

Hent den seneste version her

19-05-2020

ILO, arbejdsgivere og fagforbund i 'Call to Action' for tekstilsektoren

Tekstilsektoren er hårdt ramt af COVID-19, med knusende konsekvenser for tekstilarbejdere i produktionslande.

International Labour Organisation (ILO) har sammen med de internationale organisationer International Organisation of Employers  (IOE), the International Trade Union Confederation  (ITUC), og IndustriALL Global Union forhandlet dokumentet ‘COVID-19 Action in the Garment Industry’, formuleret som et ’call to action’ til alle relevante parter. 

DIEH har - sammen med en række af DIEHs medlemmer og søsterorganisationer - tilsluttet sig aftalen.

Læs mere her
07-05-2020

Vil du være DIEHs næste praktikant?

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed i danske virksomheder? Kunne du tænke dig at bidrage til at fremme etisk handel og ansvarlighed i værdikæder i samarbejde med en bred vifte af danske virksomheder, folkelige organisationer, erhvervsorganisationer, offentlige institutioner og fagbevægelsen?

Vil du blive skarp på den nyeste udvikling, potentialer og udfordringer inden for virksomheders arbejde med CSR, bæredygtighed og verdensmål? Vil du gerne opnå konkrete erfaringer med at fremme viden, indsatser og aktiviteter?

Og vil du gerne være på en arbejdsplads, der værdsætter holdånd, højt til loftet og godt humør - også når vi har travlt? Så vil vi meget gerne have dig som praktikant hos DIEH.

Læs mere her
04-05-2020

Ny rapport giver overblik over corona-krisen i Bangladesh's tekstilsektor

Corona-krisen har sat den globale tekstil-sektor under enormt pres, og de, der rammes allerhårdest er arbejderne i produktionslande som Bangladesh.

Brands og forhandlere kæmper for at håndtere følgerne af butikslukninger og drastiske fald i deres salgstal. Mange har aflyst ordrer og tøver med at lægge nye. I Bangladesh - verdens næststørste eksportør af tøj - er over halvdelen af de 4,1 millioner tekstilarbejdere nu uden arbejde og mange af dem risikerer nu at sulte, som et resultat af, at de må undvære deres månedsløn på 96 dollars. 

I en ny rapport fra vores projekt The Regulation of International Supply Chains (RISC) får du et overblik over conora-situationen i Bangladesh lige nu.

Læs mere her
01-05-2020

1. maj i en coronatid: Husk ansvaret for værdikæden

I dag er det arbejdernes internationale kampdag, og 2020 er året, hvor coronakrisen med al tydelighed viser os, hvor vigtigt der er at anerkende den tætte gensidige afhængighed i vores globale værdikæder.

Coronakrisen rammer lige nu millioner af mennesker, der producerer og leverer vores mad, tøj, elektronik og medicin – ofte uden socialt sikkerhedsnet.

Det skrev DIEH et debatindlæg om i Altinget for godt en måned siden. I anledning af 1. maj, kan du læse eller genlæse artiklen, hvor vi opfordrer til, at man bruger krisen til at gentænke vores værdikæder og anerkende ansvaret for dem, der i de yderste led fremstiller, forarbejder og producerer vores varer.

Læs mere her
30-04-2020

Danske virksomheder tager vigtigt skridt for stop af afskovning

Danske virksomheder, der er medlemmer af Dansk Alliance for Ansvarlig Soja offentliggør nu helt nye handlingsplaner for, hvordan de vil arbejde hen mod alliancens vision og bidrage til at nå målet om, at al soja importeret til Danmark er produceret ansvarligt og ikke bidrager til afskovning.

Læs pressemeddelsen her

23-03-2020

Rapporten for klimapartnerskab for handel offentliggjort

Regeringen nedsatte i efteråret 2019 klimapartnerskaber for i alt 13 forskellige brancher, herunder handel, som blandt andet DIEH har bidraget til.

Nu er resultaterne offentliggjort i form af rapporter fra hvert af disse partnerskaber.

Rapporterne indeholder anbefalinger til, hvad både regering og erhvervsliv kan gøre for at nå målet om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030 og gøre Danmark til et foregangsland for resten af verden.

Klimapartnerskabet for Handel præsenterer mere end 70 anbefalinger indenfor følgende fem emner med hvert sit udvalg: Madspild, tekstiler, forbrugerkommunikation, klimaansvarlige værdikæder og sourcing samt emballage. Dertil kommer et antal tværgående temaer som fx cirkulær økonomi og grønne og klimarigtige offentlige indkøb.

Læs rapporten her

 

23-03-2020

Webinar om Corona-virus og betydningen i globale værdikæder

Vi er allesammen stærkt påvirkede af den helt ekstraordinære situation forårsaget af corona-virus, og mange virksomheder rammes hårdt. Et af de steder, hvor Corona-pandemien har skabt betydelige udfordringer er i de globale værdikæder, bl.a. fordi dele af produktionsapparatet er - eller har været - lukket ned.

I sidste uge afholdt DIEHs engelske søsterorganisation ETI et webinar for deres medlemmer med fokus på pandemiens konsekvenser for arbejdstagerrettigheder i Kina. 

Som del af webinaret spurgte ETI til, hvad ETI-medlemmer, der sourcer fra Kina, oplever som de største udfordringer lige nu, og hvordan de håndterer dette på en ansvarlig måde overfor arbejdere og leverandører.  

Webinaret var fuldt booket, men som DIEH-medlem har du adgang til et videolink til webinaret. Kontakt Elisabeth Moltke em@dieh.dk for mere information.

13-03-2020

Ændringer i DIEH-aktiviteter som følge af Coronavirus

Vi tager Corona-pandemien meget alvorligt, og følger myndighedernes anvisninger om at tage ansvar og udvise samfundssind.

Det betyder, at vi ikke kommer til at afvikle fysiske arrangementer de næste minimum fem-seks uger, og at vi er i fuld gang med at vurdere, hvilke af vores kommende aktiviteter og arrangementer vi kan gennemføre med en digital løsning og hvilke, vi er nødt til at udskyde eller i sidste ende aflyse. Følg med på vores arrangementsside.

Vi har som konsekvens af situationen set os nødsaget til at aflyse DIEHs årskonference planlagt til d. 21. april. Vi forventer fortsat at kunne afholde DIEHs generalforsamling d. 21. april, men sandsynligvis via en digital løsning, så vi kan undgå fysisk fremmøde, såfremt det stadig er myndighedernes anbefaling.

Tilmelding til generalforsamlingen skal fortsat ske her

Skulle I have spørgsmål er I som altid meget velkomne til at kontakte os på info@dieh.dk.

Vi takker for forståelsen.

13-03-2020

Ny rapport fra EU om due diligence lovgivning

Under overskriften ”Study on due diligence requirements through the supply chain” lancerede EU Kommissionen i februar et omfattende studie af krav til nødvendig omhu (due diligence) i værdikæden.

Studiet har til formål at danne grundlag for en drøftelse af mulig EU lovgivning om nødvendig omhu.

Studiet kortlægger dels, hvad der foreligger af eksempler på eksisterende lovgivning samt virksomhedernes egne praksisser, og dels identificerer det forskellige muligheder for og følger af lovgivning på EU-niveau. Studiet behandler blandt andet, hvad ny lovgivning kan betyde økonomisk for virksomhederne, og hvilken mulig effekt det kan have i forhold til påvirkning af menneskerettigheder og miljø.

Siden studiet blev iværksat for godt et år siden, er der på nationalt niveau allerede taget flere forskellige lovmæssige tiltag, som rapporten også giver et overblik over.

Studiet er udarbejdet for Europakommissionen (DG Justice and Consumers) af The British Institute of International and Comparative Law, Civic Consulting og LSE Consulting.

Hent rapporten her

10-03-2020

Hvordan kan investeringer understøtte Paris-aftalen?

Det var det helt overordnede spørgsmål, der blev drøftet, da mere end 70 repræsentanter fra investorer, selskaber, NGOer, kommuner og andre interessenter var samlet hos Sampension d. 26. februar 2020 til Responsible Investment Dialogues #2 arrangeret i et samarbejde mellem DIEH og Dansif. 

Dagen bød på en række inspirerende oplæg fra Donald Linderyd, der er projektleder i bæredygtig finans hos WWF Sverige, Oliver Grayer, der er Project Director hos Institutional Investors Group on Climate Change samt Dylan Tanner, der er grundlægger af InfluenceMap. 

Læs mere her
05-03-2020

Vil du være DIEHs næste praktikant?

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed i danske virksomheder?

Kunne du tænke dig at bidrage til at fremme etisk handel og ansvarlighed i værdikæder i samarbejde med en bred vifte af danske virksomheder, folkelige organisationer, erhvervsorganisationer, offentlige institutioner og fagbevægelsen?

Vil du blive skarp på den nyeste udvikling, potentialer og udfordringer inden for virksomheders arbejde med CSR, bæredygtighed og verdensmål?

Vil du gerne opnå konkrete erfaringer med at fremme viden, indsatser og aktiviteter?

Og vil du gerne være på en arbejdsplads, der værdsætter holdånd, højt til loftet og godt humør - også når vi har travlt?

Så vil vi meget gerne have dig som praktikant hos DIEH.

Læs mere her
04-03-2020

”Der er ikke mange, der taler klimaets sag i systemet omkring klimakreditter”

Er klimakompensation helt i skoven? Det spørgsmål stillede DIEH til Politiken-journalist Sebastian Stryhn Kjeldtoft og John Nordbo fra Care ved ugens morgenbriefing, der handlede om, hvad der er op og ned, når man vil klimakompensere.

Og som man råber retorisk i (klimakredit)skoven, risikerer man at få svar. For begge oplægsholdere var enige om, at klimakreditmarkedet, som det er i dag, er risikabelt at navigere i, hvis man for alvor ønsker at gøre en forskel.

Læs mere her
03-03-2020

Skal DIEH med til jeres arrangement på folkemødet?

Har I som DIEH-medlem brug for et interessant oplæg, en moderator eller en paneldeltager på Folkemødet 2020?

Lige som sidst vil vi gøre vores bedste for, at bæredygtighed, verdensmål, menneskerettigheder, ansvarligt forbrug, due diligence, klima og miljø samt partnerskaber får en plads under den bornholmske sol.

Fra DIEH deltager Sarah og Mikkel, som meget gerne stiller sig til rådighed til paneldebatter, oplæg eller som facilitator af debatter omkring CSR og bæredygtighed.

Læs mere her om, hvad Mikkel og Sarah kan byde ind med, og kontakt os endelig for uddybende information 

07-02-2020

Ny rapport: Etiopien som nyt sourcing-land for tekstil

Etiopien er et lovende land for tekstilproduktion i fremtiden. En boomende økonomi med en forventet årlig vækst på omkring 8% i BNP, lave lønninger og gode handelsaftaler med USA og EU. Men selvom meget lever op til internationale standarder for produktion, er der en række problemer med Etiopien som billigt sourcing-land. For eksempel er der endnu langt fra minimumsløn til leveløn, svære vilkår for foreningsfrihed og rapporter om børnearbejde og slaveri.

Hvordan håndterer man disse udfordringer, hvis man sourcer fra Etiopien eller overvejer at gøre det? Det ser vi nærmere på i rapporten Sourcing textile and garments in Ethiopia. A new sourcing destination, som DIEH lancerede i december 2019 sammen med vores Bottom UP-projektpartnere.

Rapporten giver et grundigt indblik i forretningsmuligheder og de miljø- og samfundsmæssige udfordringer, der er forbundet med Etiopiens endnu spæde, men hastigt voksende, tekstilindustri.

Læs mere om projektet Bottom UP her

06-02-2020

Spot på Fashion Revolution Denmark - nyt medlem i DIEH

2019 var et år med hele 14 nye medlemmer i DIEH!

I november havde vi blandt andet glæde af at byde velkommen til Fashion Revolution Denmark, der udgør den danske del af den verdensomspændende bevægelse Fashion Revolution.

Bevægelsen, der opstod på baggrund af Rana Plaza-katastrofen i 2013 og blandt andet stod bag kampagnen #who made my clothes, arbejder for en mere fair og transparent modeindustri.

Vi har talt med Christina Neubert, der er landedirektør hos Fashion Revolution Denmark, om medlemskabet af DIEH, og hvorfor det netop er forbrugerengagementet og et nyt syn på mode, der er i fokus hos bevægelsen.

Læs mere her
23-01-2020

Ny rapport fra ETI: Human Rights Due Diligence in Malaysia’s Manufacturing Sector

Vidste du, at migrantarbejdere udgør knap 25% af arbejdsstyrken i den malaysiske produktionssektor? Og at disse - måske ikke overraskende - oftere er ringere stillet i forhold til grundlæggende arbejdsrettigheder. For mens der er national lovgivning omkring arbejderrettigheder, ender migrantarbejdere i en udsat postion som "irregulars" på grund af landets restriktive politikker på migrantområdet.

For at kaste lys på dette og hjælpe virksomheder, der sourcer - eller overveje at source - forabejdede produkter fra Malaysia, har vores søsterorganisation Ethical Trading Initiative UK udgivet rapporten Human Rights Due Diligence in Malaysia’s Manufacturing Sector.

Rapporten analyserer migrantarbejderes forhold og giver et overblik over den juridiske kontekst i landet og de konkrete risici for arbejderne. Rapporten sammenholder også aktuelle og potentielle risici i forhold til UN Guiding Principles og søjlerne "Protect, Respect, Remedy'. 

Læs rapporten her
15-01-2020

Stor medlemstilslutning til DIEH i 2019

2019 var et år, hvor vi kunne byde velkommen til hele 14 nye medlemmer. Det er vi super stolte af og rigtig glade for.

Glæden skyldes ikke blot, at der er tale om en stor tilslutning på et enkelt år, men også at det er 14 meget forskellige organisationer og virksomheder, som sammen med DIEH ønsker at sætte ansvarlighed og bæredygtighed højt på dagsordenen.

Hermed rigtig hjertelig velkommen til:

Carcel, Cphbusiness, DAKOFO, Danish Crown, Fashion Revolution Denmark, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA), Foreningen af Offentlige Indkøbere (IKA), Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE), Oxfam Ibis, Rosendahl Design Group, Roskilde Festival, Tietgenskolen, Vestforbrænding og ØNSK Kaffe.

 

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->