Vanilje

Sorte guldkorn: Skygge- og solstrålehistorier i vaniljens univers

DIEH har i august 2020 søsat et oplysningsprojekt om, hvordan man via etisk handel kan arbejde proaktivt for at undgå de problematiske forhold, der knytter sig til produktionen af vanilje, og på samme tid bidrage positivt til udviklingen i lokalsamfundet. Projektet bærer titlen ”Sorte guldkorn: Skygge- og solstrålehistorier i vaniljens univers”.

Formålet med oplysningsprojektet er at højne danskernes forståelse for, at produkter i supermarkedet såvel som på ingredienslisten medfører både positive og negative konsekvenser andre steder i verden, når de fremstilles.

Konkret skal projektet øge danskernes viden om problemstillinger i og omkring vaniljeproduktion i udviklingslande som Madagaskar og Uganda og ikke mindst vigtigheden i at skabe anstændige jobs og stabilitet i de lokale samfund, hvor råvarer dyrkes. Hovedbudskabet i projektet er, at man har en reel mulighed for at påvirke udviklingssamfundene positivt, hvis man som både forbruger og virksomhed handler etisk.

Hvorfor vanilje?

Vanilje er verdens næst-dyreste krydderi med en pris, der matcher prisen på sølv. Alligevel er vaniljebøndernes indtægt minimal, og en stor del af bønderne lever i fattigdom. Produktionen af vanilje er samtidig præget af eksempelvis gældskontrakter, tyveri, korruption og børnearbejde, hvilket samlet set skaber øget ustabilitet og usikkerhed i lokalsamfundet.

Hansens Flødeis har grebet importen og produktionen af vanilje anderledes an for at sikre vanilje af bedste kvalitet og for at være helt sikker på at undgå de ofte skjulte problemer i leverandørkæden. Derfor er de indgået i et vaniljekooperativ i den østlige del af Uganda, hvor fuld kontrol af leverandørkæden skal sikre ansvarlig produktion i en ellers vanskelig branche.

Etisk handel sikrer bæredygtig udvikling

Det velduftende og velsmagende sorte krydderi stammer fra selve kornene eller rettere frøene i bønnen fra vanilje-orkidéen og er yderst besværlige at frembringe. Det kræver dyrkning, håndbestøvning, fermentering og tørring, inden frøene er blevet til det letgenkendelige krydderi vanilje. Det er blandt andet den her proces, der gør, at vaniljen er både dyr og vanskelig at fremstille. Kooperativet, Hansens Flødeis er en del af, frembringer selv den sorte vanilje-masse, ligesom man indkøber vanilje fra lokale bønder i den østlige del af Congo.

Bønderne i Congo er med hjælp fra kooperativet gennem årene blevet certificeret økologiske og fair for life. Den fulde kontrol af værdikæden og en langsigtet og ambitiøs strategi om global ansvarlighed er for DIEH et godt eksempel på, hvordan etisk handel kan bidrage til at reducere de risici, der knytter sig til produktion og heraf skabe bæredygtig udvikling i lokalsamfundet.

Hansens Flødeis er partner på projektet, som er finansieret af Danida. Kampagnen lanceres i slutningen af 2020 på sociale medier og i relevante eksterne medier. Der linkes til produktioner fra siden her.

 
//-->