10-05-2019

Der ER håb forude - masser af inspiration at hente på DIEHs årskonference

Der var både plads til de store visioner og gode eksempler på konkrete tiltag til bæredygtig omstilling ved DIEHs årskonference ”Håb forude – Danmark som verdensmålspioner”. Dette år havde vi valgt at sætte særligt fokus på verdensmål 12 – ansvarligt forbrug og produktion, som et væsentligt løftestangs-verdensmål, hvor Danmark endnu har en del at levere.

Der var dog al mulig grund til at se håbefuldt på fremtiden, da vores dygtige oplægsholdere belyste forskellige tendenser og konkrete tiltag indenfor forskellige sektorer.

Ansvarlige indkøb påvirker markedet
”Når vi sætter en retning, følger markedet ofte med, fordi vi har den indkøbsvolumen, vi har”, fortalte Overborgmester Frank Jensen om Københavns Kommunes muligheder for at påvirke markedet i en bæredygtig retning igennem ansvarlig indkøbspolitik.

”I Københavns Kommune er der bag hvert indkøb en overvejelse af, hvilket aftryk det sætter på kloden”. Derfor har kommunen blandt andet øget fokus på økologi i daginstitutioner, initiativer for ansvarlig skat og en særlig task force imod social dumping, som kigger alle kommunens samarbejdskontrakter igennem.

Den druknende isbjørn
Og mens kommuner kan påvirke markeder for ansvarlig produktion gennem indkøb, hvordan kan man på forbrugersiden anspore til ansvarligt forbrug?

Lucia Reisch, professor på CBS med speciale i forbrugeradfærd, kom i denne forbindelse blandt andet ind på potentialet i udviklingen af ’instant feed-back’ gennem elektroniske enheder. Hun fremhævede til eksempel en enhed, som man kan sætte på sin bruser. Enheden viser en isbjørn på en isflage, der gradvist bliver mindre i takt med at ens vandforbrug øges.

Når alle valg bliver til dilemmaer
Som nogle, der både indkøber, påvirker forbrugeradfærd og indirekte er afhængige af forbrug gennem afhængighed af annonceindtægter, står et bladhus som Politiken. Som chefredaktør Christian Jensen pointerede, så vil nærmest ethvert tiltag, Politiken iværksætter, sætte dem i et dilemma, der kan virke lige så selvmodsigende som det er nødvendigt.

Kan man have fx iværksætte en kampagne mod forbrug på selveste Black Friday? Kan man have en holdning til klimaansvarlighed, når man samtidig udgiver en ugentlig rejsesektion? For Christian Jensen var erkendelsen dog, at selvmodsigelsen er en nødvendighed. Netop fordi Politiken for eksempel har en rejsesektion, har de et ansvar for at fokusere på klimavenlighed.

Medlemmernes perspektiver
Endelig gav vores sidste oplægsholdere, Rikke Gade Christensen fra Leo Pharma og Anette Juhl Winter fra Aarhus kommune inden den spændende paneldebat deres bud på hvordan man arbejder ansvarligt med indkøb og udbud.

Rikke Gade gik mere i dybden med Leo Pharmas CSR profil, mens Anette Juhl beskrev den store påvirkning kommunen kan have på ansvarlig produktion ved at have nogle finmaskede politikker i forhold til deres udbudsmaterialer.

Dagen afsluttedes med en paneldebat mellem repræsentanter fra DIEHs bestyrelse, som på hver deres måde satte ord på, hvordan mans som virksomhed, NGO eller fagbevægelsen kan arbejde videre med Verdensmålene fra forskellige perspektiver.

Tak til alle for en super dag!

Klik på download nedenfor for et lille stemings-slide-show fra dagen.

Download
 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->