28-06-2019

Pressemeddelelse: Nyt projekt skal forhindre kapløb mod bunden i den spirende etiopiske tekstilsektor


Bottom UP er et nyt projekt, der skal promovere ansvarligt produceret bomuld og sætte fokus på hele værdikæden lige fra den etiopiske bomuldsmark til den europæiske forbruger. Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) er en af projektparterne, som vil arbejde for, at nordiske tekstilvirksomheder får øjnene op for mulighederne i fremtidig handel med etiopiske leverandører.

Det nye EU-finansierede projekt Bottom UP blev officielt sat i søen i begyndelsen af juni 2019. Startskuddet lød under den ottende internationale konference om bomuld, tekstil og beklædning i leverandørkæden i Afrika.

Den stigende interesse, internationale brands viser for at importere tekstil og beklædning fra Etiopien, medfører en unik mulighed for at påvirke sektoren, så den kan udvikle sig bæredygtigt.

Bottom UP er et samarbejde mellem den internationale organisation Solidaridad, Dansk Initiativ for Etisk Handel, Cotton made in Africa, MVO Holland og støttet af EU med henblik på at sikre en bæredygtig, transparent og inkluderende værdikæde.

Målet er, at samarbejdet skal hjælpe 2.000 bomuldsbønder, 2.200 landarbejdere og 17.000 fabriksansatte.

Bomulds- og beklædningsindustrien er den anden vigtigste sektor for den etiopiske regering i forhold til vækst. Men der er en række nuværende udfordringer, som blokerer væksteventyret og samtidig sår tvivl om, hvorvidt Etiopien kan blive en bæredygtig eksport-destination.

Det drejer sig blandt andet om manglen på mindsteløn, som kan sikre anstændige leveforhold for arbejderne. Det vækker stor bekymring. De laveste lønninger er omkring 26 USD om måneden, hvilket er langt under Verdensbankens fattigdomsrate.

Formålet med Bottom UP er i de næste tre år at arbejde for en værdikæde, der genererer økonomisk vækst, forbedrer arbejdsforhold, promoverer et minimum af arbejds- og miljøstandarder samt ikke mindst ansvarlig indkøb fra den etiopiske tekstilsektor.

Projektets første step består af træninger og teknisk support til bomuldsbønder, kommercielle landbrug og bomuldsfabrikker i forbindelse med at efterleve bæredygtige praksisser og standarder.

Det skal på sigt ende ud i, at konventionel bomuldsproduktion bliver omlagt til mere ansvarlig produktion. Parterne vil samtidig tilbyde teknisk støtte og vejledning til fabrikkerne for, at de kan omstille sig til en mere bæredygtig praksis. Parterne vil desuden facilitere direkte links og dialog mellem europæiske brands og etiopiske fabrikker.

Sideløbende vil parterne informere potentielle internationale opkøbere om både fordele og ulemper ved at importere beklædning fra Etiopien. Det er her, Dansk Initiativ for Etisk Handel kommer til at spille en rolle i en dansk kontekst.

Projektet skal afsluttes med en forbrugerorienteret kampagne i både Holland og Danmark, der skaber opmærksomhed om problematikkerne i tekstilindustrien – men ikke mindst også på positiv udvikling ved at synliggøre, hvordan vi kan undgå endnu et kapløb mod bunden i tekstilproduktionen.  

***

Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH)

Dansk Initiativfor Etisk Handel (DIEH) er Danmarks førende samlingssted for etisk handel. DIEH samarbejder med sine mere end 90 medlemmer fra forskellige interessentgrupper for at fremme ansvarlig handel, der respekterer menneske-og arbejdstagerrettigheder, hensynet til miljø og klima samt bidrager til en global bæredygtigudvikling.

Solidaridad

Solidaridad netværket er en international civil organisation grundlagt i 1969. Dets hovedformål er at facilitere udviklingen af social ansvarlighed, økologi og profitable værdikæder. Netværket opererer gennem otte regionale ekspertcentre i over 40 lande. Solidaridad arbejder for at transformere produktionspraksisserne med henblik på at promovere fair og profitable levestandarder og forretningsmuligheder, anstændige arbejdsforhold og en fair leveløn uden at nedbryde de områder, hvor folk i forvejen lever.

Cotton made in Africa

Initiativet Cotton made in Africa har siden 2005 haft som målsætning gennem bæredygtighed at forbedre leveforhold for bomuldsbønder i Sub Sahara.

MVO Holland

CSR Holland / MVO Holland er et center for hollandske virksomheder, der stræber efter fælles socialt ansvar. Der er mere end 2000 virksomheder involveret i organisationen.

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->