12-01-2009

Kritik af Mærsk i Kina

Mærsk kritiseres nu stærkt i blandt andet Politiken og Danmarks Radio, efter at 21 Søndag den 11. januar afslørede kummerlige arbejdsforhold på en af rederiets containerfabrikker i det sydlige Kina.

Mærsk flyttede for fire år siden sin containerproduktion fra Danmark til det sydlige Kina. I løbet af det sidste halvandet år, fortæller Danmarks Radio, har der været tre store strejker blandt fabriksarbejderne.

Danske journalister har talt med en række arbejdere på Mærsk fabrikken, der fortæller om trusler, korruption, lange arbejdsdage og dårlige sikkerhedsforhold som en del af hverdagen på fabrikken. I udsendelsen 21-Søndag beretter arbejderne desuden om strenge disciplinærregler, der, hvis de overskrides, straffes med fyring eller bøder. Fabriksledelsen kritiseres også for udbredt korruption, hvor man betaler for forfremmelser til stillinger som mellemleder eller leder.

Programmet fortæller desuden om alvorlige arbejdsskader såsom svigtende hukommelse og høreskader på grund af utilstrækkelige sikkerhedsforhold, såsom højt støjniveau, giftige dampe m.v.

Den danske ledelse af fabrikken kritiseres for ikke at være særlig synlig. Selvom der for nogle år siden blev taget initiativ til, at der blev dannet en fagforening, kritiseres denne for at virke mere som personaleforening, der tager sig af små ting. Mærsks ledelse har bekendtgjort, at de igangsætter en uvildig undersøgelse, som følge af kritikken. 

Læs A.P. Møllers svar på kritik
 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->