14-11-2019

Spot på Carcel - nyt medlem i DIEH

Så er det blevet tid til at præsentere endnu et af DIEHs nye medlemmmer: Carcel - en lille dansk virksomhed med ambitioner, der rækker langt ud over Danmarks grænser.

Veronica D’Souza, kvinden bag Carcel, løber ekstra stærkt i øjeblikket, fordi hun er ved at lave verdens første code of conduct for prison labour, som skal præsenteres til OECD-mødet i Paris til februar næste år.

Tøj bag fængslets mure

Carcel sælger bæredygtig og tidløs beklædning verden over, men adskiller sig fra andre brands, fordi syerskerne hos det danske firma, hvis navn på spansk betyder fængsel, er fængselsindsatte kvinder i Peru og Thailand, fortæller direktør Veronica D’Souza:

”Carcel er skabt med det formål at inkludere og anerkende en usynlig og marginaliseret gruppe mennesker og give dem muligheder og rettigheder, som lige nu er ikke-eksisterende. Etik er selve fundamentet for, at vi eksisterer”.

Idéen til Carcel opstod, da Veronica D’Souza besøgte et kenyansk kvindefængsel, hvor fattigdom i høj grad var baggrunden for den kriminalitet, de indsatte kvinder havde begået. Samtidig hvilede en fortsat desperation tungt over kvinderne i fængslet.

”Mange af de indsatte kvinder er unge og har små børn. Bag fængslernes betonmure er der ikke mange muligheder for at få en ordentlig indtægt og forsørge sine børn, der derfor ofte oplever massive svigt”, siger D’Souza, da DIEH taler med hende i forbindelse med medlemsskabet.

Uetisk arbejdskraft?

I arbejdet for at sikre de marginaliserede kvinder en stabil indtjening, uddannelse, værdighed og bedre fremtidsmuligheder, har Carcel mødt mange barrierer. En en af de største udfordringer er det faktum, at firmaet har bevæget sig ind på et arbejdsmarked, der er anset som uetisk.

”Fængslede mennesker er potentielle arbejdere, som er helt overset, fordi de traditionelt set er på listen over uetisk arbejdskraft, ligesom børnearbejde er det”, siger direktøren for Carcel og tilføjer:

”Vores største udfordring er, at der ikke er nogle standarder at læne sig op af. Jeg tror, vi er den eneste virksomhed i verden, som højt går ud og siger, det er det her, vi arbejder med, fordi der er så mange risici forbundet med det.”

D’Souza understreger, at tøjfirmaet betaler arbejderne leveløn, og at de sørger for træning og uddannelse til de indsatte kvinder, så de har bedre forudsætninger for at klare sig, når de igen kan vende tilbage til friheden. Det har vist sig at være til gavn for endnu flere end de indsatte, Carcel arbejder med, fortæller D’Souza:

”Jeg er så stolt af, at nogle af de lokale virksomheder, der får produceret tøj i kvindefængslet i Cusco i Peru, er begyndt at betale ordentlige lønninger, efter vi har etableret Carcel. Vi har været med til at hæve det generelle lønningsniveau, og i Thailand er vi i dialog med regeringen om også at hæve det generelle lønningsniveau for alle indsatte”.

Da prison labor er en kontroversiel arbejdsform, har Carcel løbende været i kontakt med DIEH for at få sparring i forhold til deres arbejde med de indsatte kvinders rettigheder og firmaets mulighed for sikre etik og ansvarlighed i værdikæden.

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->