01-07-2021

Spot på Atea – nyt medlem med fokus på ansvarlighed i IT-branchen

Vi er glade for at byde velkommen til en ny virksomhed i Dansk Initiativ for Etisk Handel – Atea – som er den største indkøber og leverandør i Norden af IT-udstyr til offentlige og private virksomheder.

”Vi ønsker at tage bredt ansvar på grund af vores position i forsyningskæden”

I forbindelse med medlemskabet har vi talt med Sustainability Manager, Andreas Schjølin, om Ateas fokus på samarbejde mellem kunder og leverandører om etik og ansvarlighed i indkøb og forretningsmodel:

I Ateas arbejde med etisk handel lægger vi stor vægt på den cirkulære forretningsmodel. Vi ønsker at tage et bredt ansvar på grund af vores position i forsyningskæden. Som leverandør søger vi at påvirke både producenter og aftagere i deres valg og forretningsmetoder,” fortæller Andreas.

Det ansvar indebærer blandt andet at være fortaler for ansvarlige indkøb af materialer uden giftig kemi, at sikre bæredygtig udnyttelse af naturressourcer i produktionen, rådgivning om god adfærd i forhold til genanvendelse - som for eksempel Ateas recirkulationsløsning GoItLoop:

”Sidste år sparede vores kunder mere end 27.000 tons Co2 ved at benytte GoItLoop. Det er et tilbud om, at vi varetager genanvendelse og genbrug af kundernes brugte IT-udstyr. 45% bliver genanvendt, hvor de resterende 55% bliver genudvundet, således at delene kan benyttes i nye produkter. Besparelsen svarer til ca. 2.350 europæiske husstandes årlige Co2 udledning.”

Stigende digitalisering er en massiv udfordring for den grønne omstilling

Et andet fokusområde er at presse på for at få målbare krav til ansvarlighed i udbudsmaterialet for offentlige indkøb og dermed også hæve barren hos andre private leverandører.

Selvom Atea inden for det seneste år har kunnet mærke en markant øget interesse for ansvarlige IT-løsninger, skal vi op i et endnu højere gear, mener Andreas. Ifølge ham er IT-branchen den næste brændende platform for ansvarlig virksomhed efter de seneste års store fokus på tekstil og plastik:

”De næste tre år vil der blive produceret mere data, end der er blevet produceret de sidste 30 år”, fortæller Andreas, ”Behovet for digitale løsninger kommer kun til at stige i takt med befolkningsvækst og stigende velstand. Men det koster for miljøet at have gigantiske datacentre, der trækker gigawatttimer af strøm, og derfor skal der ske noget.”

Det vil sige, at der ikke kun skal tænkes ansvarligt i forhold til konkrete IT-produkter men også i krav til den strøm, der skal understøtte digitaliseringen.

I Dansk Initiativ for Etisk Handel er vi rigtig glade for, at visionære virksomheder som Atea vil være med til at sætte fokus på udfordringer og løfte barren for en hel branche:

”Vi oplever generelt en stigende interesse for det sociale, klima -og miljømæssige aftryk i den grønne omstilling”, siger direktør Nanna Callisen Bang,

”Vi er glade for at byde Atea velkommen i medlemskredsen, som tæller flere andre organisationer og virksomheder, der er optaget af samfundsansvar og bæredygtighed i globale værdikæder for blandt andet elektronik, solceller og batterier.”

Partnerskaber på tværs for en ansvarlig IT-branche

Samarbejde i brede partnerskaber er nøgleord for Atea, som samler over 500 nordiske IT-indkøbere i Atea Sustainability Focus - et fællesskab der sætter fokus på de mest relevante udfordringer inden for IT-industrien, som elektronisk affald og transparens i leverandørkæden.

Desuden har Atea et Advisory Board, der sammen med andre store virksomheder som H&M og IKEA samarbejder om at presse lovgivningen i en ansvarlig retning.

Viljen til at løfte i fællesskab er også årsagen bag Ateas medlemskab i Dansk Initiativ for Etisk Handel, fortæller Andreas:

”Vi ønsker altid at blive bedre, og vi tror at vi kan lære meget af de medlemmer, der er en del af netværket i DIEH. Vi ønsker både at gøre opmærksom på problemerne, samt blive klogere på hvordan vi kan hjælpe hinanden.

- Et andet vigtigt aspekt er, at etisk handel er en kompliceret affære, og der er rigtig mange gråzoner i specielt it-branchen. Her er det en stor fordel for Atea at have relevante sparringspartnere, hvor vi i fællesskab kan vende vores udfordringer og få ideer til, hvordan vi bedst muligt forholder os til problemstillingerne og sikrer, at vi arbejder konstruktivt mod bedre etiske rammer i vores leverandørled”, afslutter han.

 

Læs mere om Ateas bæredygtighedspolitik her

Du kan læse Ateas årlige rapportering på udfordringer i IT-branchen her

 

DIEH nyhedsbrev

Få de seneste nyheder og hold dig opdateret på arrangementer fra DIEH

Tilmeld dig
//-->